Brieven 2018

Waar schreven de abonnementschrijvers naar in 2018?

 

Januari: India: Dalit activist vast zonder proces

 

 

Chandrasekhar Azad is een prominente Indiase mensenrechtenactivist. Hij komt op voor de rechten van de Dalits; achtergestelde kastenlozen of onaanraakbaren van India. Hij zit sinds begin november 2017 vast zonder aanklacht of proces.

Chandrasekhar Azad werd eerder op 8 juni 2017 opgepakt. De politie beweert dat hij heeft aangezet tot geweld tegen leden van hogere kasten. Aanleiding was de moord op twee Dalit-mannen.

Azad zat vier maanden vast. Een dag nadat hij op borgtocht vrijkwam, op 3 november 2017, werd hij opnieuw opgepakt en in administratieve detentie geplaatst. Dit betekent dat de autoriteiten hem een jaar kunnen vasthouden zonder aanklacht of proces. Volgens de rechter die de borgtocht toekende, was de zaak tegen Azad politiek gemotiveerd.

Chandrasekhar Azad is de oprichter van het Bhim-leger, een groep Dalit activisten die strijden tegen de kastendiscriminatie en geweld in India. Ze runnen ook 300 scholen voor kansarme Dalit-kinderen in de Indiase deelstaat Uttar Pradesh.

U schrijft een brief aan de Indiase autoriteiten en roept hen op Chandrasekhar Azad onmiddellijk vrij te laten of hem een eerlijk proces te geven.

 

Februari: Verenigde Staten: Mogelijk doodstraf voor gevangene Guantánamo Bay

 

 

Ammar al Baluchi zit sinds 4 september 2006 opgesloten in Guantánamo Bay. Hij is in afwachting van een proces voor een militaire commissie en kan de doodstraf krijgen.

Ammar al Baluchi was in 2003, samen met vier andere aangeklaagden, gevangengenomen en tot 2006 in geheime CIA-gevangenissen gefolterd en mishandeld. Hij wordt beschuldigd van betrokkenheid bij de aanslagen van 11 september 2001 in de Verenigde Staten.

Men wil Ammar al Baluchi voor een militaire commissie berechten, hoewel dit volgens internationale regels onwettig is. Hij hoort voor een civiele rechtbank berecht te worden.

Door de ernstige  foltering vertoont Ammar al Baluchi symptomen van schedel-hersentrauma en posttraumatische stressstoornis. Daardoor is hij niet in staat  zijn advocaat te helpen bij de voorbereidingen voor zijn eigen proces. De toegezegde medische behandeling heeft hij nog niet gekregen.

U schrijft naar de autoriteiten van de Verenigde Staten en roept hen op, ervoor te zorgen dat Ammar al Baluchi, naast toegang tot medische zorg, een eerlijke rechtszaak krijgt voor een civiele rechtbank.

 

Maart: Egypte:  advocaat die zich inzet voor vrouwen die slachtoffer zijn van marteling, huiselijk geweld of verkrachting.

 

 

Mogelijk lange gevangenisstraf voor Azza Soliman

Azza Soliman is een Egyptische advocaat die zich op vreedzame wijze inzet  voor vrouwen die slachtoffer zijn van marteling, huiselijk geweld of verkrachting.

De Egyptische autoriteiten arresteerden Azza Soliman al verschillende keren en vallen haar geregeld lastig. Nu ligt ze weer onder vuur en kan ze een lange gevangenisstraf krijgen voor verzonnen aanklachten. Bovendien heeft ze een reisverbod.

Azza Soliman richtte twee organisaties op om de rechten van vrouwen te verdedigen. Door haar vreedzame activiteiten is ze nu een van de verdachten in een rechtszaak. De zaak staat bekend als Zaak 173: een groep mensenrechtenverdedigers die onder meer vervolgd worden, omdat zij voor hun werk geld uit het buitenland ontvangen.

Ook zou Azza Soliman de goede naam van het land bezoedelen, omdat ze beweert dat veel vrouwen in Egypte een groot risico lopen op verkrachting. Kranten en televisiezenders bestempelen haar als ‘vijand van het volk’. Ze kan tot een gevangenisstraf van 15 jaar veroordeeld worden.

Donderdag 8 maart is Internationale Vrouwendag. Op deze dag staan vrouwenrechten en vrouwenrechtenactivisten voor Amnesty International centraal. Op en rond 8 maart voert Amnesty actie voor Azza Soliman met een oproep aan de president van Egypte alle aanklachten tegen haar onmiddellijk in te trekken.

U schrijft naar de autoriteiten van Egypte en roept hen op onmiddellijk alle aanklachten tegen Azza Soliman in te trekken.

 

April: Israël: Palestijnse activist ten onrechte veroordeeld

 

 

De Palestijnse mensenrechtenverdediger Munther Amira is op 12 maart 2018 door een Israëlische militaire rechtbank veroordeeld tot zes maanden gevangenisstraf, een boete en vijf jaar proeftijd voor zijn deelname aan vreedzame protesten.

Opgepakt na vreedzaam protest

Israëlische soldaten arresteerden Munther Amira op 27 december 2017 tijdens een vreedzame demonstratie. Hij riep op tot vrijlating van de 16-jarige Palestijnse activiste Ahed Tamini. Zij kan een celstraf van tien jaar krijgen voor een opstootje met Israëlische soldaten.

Ten onrechte veroordeeld

Munther Amira is de coördinator van een organisatie die met stakingen en demonstraties campagne voert tegen de Israëlische bezetting. Volgens de organisatie bedreigden Israëlische soldaten Amira drie maanden voor zijn arrestatie. Amira werd veroordeeld voor verstoring van de openbare orde en het demonstreren zonder vergunning. Volgens internationale standaarden is dit laatste geen strafbaar feit.

Amnesty beschouwt Munther Amira als een gewetensgevangene, die vastzit omdat hij vreedzaam protesteerde tegen de Israëlische bezetting.

U schrijft naar de Israëlische autoriteiten en roept hen op Munther Amira onmiddellijk onvoorwaardelijk vrij te laten.

 

Mei: Wit-Rusland: Activist ten onrechte vast

 

 

De Wit-Russische activist Dzmitry Paliyenka zit sinds april 2017 ten onrechte in de gevangenis, omdat hij protesteerde tegen het strenge fietsbeleid in de Wit-Russische hoofdstad Minsk. Zijn gezondheidstoestand is zorgelijk.

Veroordeeld voor verzonnen aanklachten 

In april 2016 kwamen tientallen fietsers in Minsk bijeen voor een demonstratie. Ze eisten dat fietsers weer ongehinderd door de straten van de hoofdstad kunnen fietsen. De oproerpolitie trad hard op. Dzmitry Paliyenka werd opgepakt, omdat hij het jasje van een verkeersagent zou hebben gescheurd. In oktober 2016 kreeg hij een voorwaardelijke celstraf van twee jaar voor ‘geweld tegen een agent’ en het verspreiden van ‘pornografische materialen’. Absurde en verzonnen aanklachten. In april 2017 moest Paliyenka toch zijn straf gaan uitzitten in de gevangenis.

Slechte behandeling in gevangenis

Paliyenka moest in de gevangenis werk doen waardoor zijn astma verergerde. Ook liep hij twee maanden rond met een open wond aan zijn been, waarvoor hij geen behandeling kreeg. Eind maart werd hij overgebracht naar een ziekenhuis voor gevangenen. Het is niet bekend hoe het nu met zijn gezondheid is. De gevangenisautoriteiten proberen Paliyenka volledig te isoleren. Elke maand zit hij ruim een week in eenzame opsluiting. Hij mag geen post ontvangen en medegevangenen mogen niet met hem praten. Ook kan hij niet vrijuit spreken met zijn advocaat en zijn vader.

U schrijft naar de autoriteiten van Wit-Rusland en roept hen op Dzmitry Paliyenka onmiddellijk vrij te laten en hem goed te behandelen.

 

Juni: Rusland: Gezondheid gedetineerde filmmaker zorgelijk

 

 

De Oekraïense filmmaker Oleg Sentsov had kritiek op de bezetting van de Krim. Hij moest dit bekopen met een buitensporig hoge gevangenisstraf. Het gaat inmiddels erg slecht met zijn gezondheid.

Zorgen om gezondheid

De omstandigheden in de gevangenis waar Sentsov wordt vastgehouden, zijn slecht. Hij krijgt bijna geen zonlicht en er is geen schoon drinkwater. Zijn gezondheid gaat dan ook hard achteruit. Zijn tanden brokkelen af en zijn haar is uitgevallen. Ook leidt hij mogelijk aan een tekort aan Vitamine D.

Vast voor verzonnen aanklachten

Oleg Sentsov protesteerde eind 2014 tegen de Russische inname van de Krim, waar hij vandaan komt. De Russische autoriteiten bliezen het protest enorm op en beschuldigden Sentsov zelfs van terroristische activiteiten. Hij werd beschuldigd van brandstichting en zou een beeld van Lenin hebben willen opblazen.

Sentsov ontkent alle betrokkenheid bij terroristische activiteiten en zegt om politieke redenen te zijn vervolgd. Na een showproces besloot de rechter in augustus 2015 dat hij voor twintig jaar de gevangenis in moest.

 

U schrijft naar de Russische autoriteiten en roept hen op de zaak van Oleg Sentsov te herzien, de terrorisme-aanklachten in te trekken en ervoor te zorgen dat hij een eerlijke rechtszaak krijgt.

 

September: Israël: Palestijnse leider langdurig vast zonder aanklacht

 

Israël houdt de Palestijnse politica Khalida Jarrar al ruim een jaar vast zonder haar aan te klagen of voor een rechter te brengen. Ze zou een bedreiging voor de staatsveiligheid zijn. Maar het bewijs hiervoor is geheim en ze heeft geen mogelijkheid haar detentie aan te vechten.

 

 

Onmenselijke vorm van opsluiting

Op 2 juli vorig jaar vielen vijftig zwaarbewapende Israëlische soldaten midden in de nacht het huis van Khalida Jarrar in Ramallah binnen. Ze brachten haar over naar Israël, waar ze sindsdien in administratieve detentie zit. Dit betekent dat de autoriteiten haar voor onbepaalde tijd mogen vasthouden zonder haar aan te klagen. Ze heeft geen inzage in de bewijslast tegen haar en ze kan zich niet voor een rechter verdedigen. Een rechter verlengde haar administratieve detentie op 17 juni met weer vier maanden.

 

Vaker doelwit

Khalida Jarrar is een belangrijk lid van het Palestijnse parlement en spreekt zich fel uit tegen de Israëlische bezetting van Palestina. De Israëlische autoriteiten vallen haar al jaren lastig. Zo kreeg ze een reisverbod opgelegd en zat ze eerder na een oneerlijk proces veertien maanden in de gevangenis. Vanuit Geldrop-Mierlo schreven we daarom ook al voor haar in maart 2016.

 

U schrijft een brief aan de Israëlische autoriteiten en roept hen op Khalida Jarrar vrij te laten of snel en eerlijk te berechten.

 

Oktober: Angola: Oppositielid ontvoerd

 

 

 

Joaquim Costa Zangui is jongerenlid van een kleine oppositiepartij in Angola. Op 12 augustus 2018 werd hij ontvoerd door twee onbekende mannen. Het is niet bekend waar hij is.

Naar alle waarschijnlijkheid hebben de Angolese autoriteiten iets te maken met de verdwijning van Joaquim Costa Zangui. Oppositieleden en dissidenten zijn in Angola vaak het doelwit van arrestaties en verdwijningen.

Joaquim Costa Zangui, ook wel bekend als Lutambi, is schoolleraar en studeert rechten. Hij is ook zeer actief in de gemeenschap van Massaque, een stad in de provincie Luanda aan de noordkust van Angola.

De dag voor zijn verdwijning organiseerde Joaquim Costa Zangui de verkiezingen voor een nieuwe voorzitter van een commissie die de belangen behartigt van de inwoners van Massaque. Hij zou zelf ook plaatsnemen in de commissie.

 

U schrijft een brief aan de Angolese autoriteiten en roept hen op onderzoek te doen naar de verdwijning en de verblijfplaats van Joaquim Costa Zangui.

 

 

November: Sri Lanka: vrouw van verdwenen journalist ernstig bedreigd

 

 

De Sri Lankaanse journalist en cartoonist Prageeth Eknaligoda verdween op 24 januari 2010 in de hoofdstad Colombo. Zijn vrouw Sandhya Eknaligoda (zie foto) vecht sindsdien voor gerechtigheid. Vanwege haar strijd wordt ze nu op sociale media lastig gevallen en zelfs met de dood bedreigd.

Doodsbedreigingen

Het aantal bedreigingen aan het adres van Sandhya Eknaligoda, inmiddels een bekende activiste voor slachtoffers van gedwongen verdwijningen, stapelt zich op. In mei 2018 werd een prominente Boeddhistische monnik veroordeeld, omdat hij haar in 2016 in het openbaar had bedreigd.

In een lastercampagne op sociale media wordt Sandhya Eknaligoda afgeschilderd als een aanhanger van de Tamil Tijgers, een verboden gewapende groepering. Ook dreigen mensen haar te laten verdwijnen, te doden of haar kinderen geweld aan te doen.

 

U schrijft een brief naar de autoriteiten van Sri Lanka en roept hen op onderzoek te doen naar de verdwijning van Prageeth Eknaligoda en Sandhya Eknaligoda te beschermen.

 

December: Filipijnen: President zet tegenstander achter tralies

 

 

Senator Leila de Lima uit de Filipijnen is fel tegen president Duterte’s bloedige ‘oorlog tegen drugs’. Nu zit ze sinds februari 2017 vast voor valse aanklachten. Ze kan levenslang krijgen.

Senator en voormalig minister van justitie Leila de Lima is een felle tegenstander van de Filipijnse president Rodrigo Duterte. Bij zijn drugsoorlog werden al duizenden, vooral arme, mensen op straat doodgeschoten. De moorden zijn mogelijk oorlogsmisdaden en de opdrachten komen uit de top van de regering.

De Lima was lid van de mensenrechtencommissie die onderzocht of president Duterte betrokken was bij het doden van mogelijke drugshandelaren in de tijd dat hij burgemeester was. In 2016 vertelde Duterte aan de media dat hij De Lima ‘in het openbaar kapot wilde maken’.

Nu zit Leila de Lima vast. Ze zou drugsgeld hebben aangenomen voor haar verkiezingscampagne en als minister drugs hebben toegelaten in de gevangenis. Dat zijn valse beschuldigingen, die alleen zijn bedoeld om haar het zwijgen op te leggen. Dat is niet gelukt: ze vraagt elke dag vanuit de gevangenis aandacht voor de mensenrechtenschendingen in haar land.

U schrijft een brief naar de Filipijnse autoriteiten en roept hen op de aanklachten tegen senator De Lima te laten vallen en haar onmiddellijk vrij te laten.