groep 460

brieven 2021

januari: Azerbeidzjan: celstraf mensenrechtenverdediger

 

 

Celstraf voor mensenrechtenwerk

 

Elchin Mammad is een mensenrechtenverdediger en journalist uit Azerbeidzjan. Op 30 maart 2020 werd hij gearresteerd, nadat hij online een kritisch artikel had gepubliceerd over de mensenrechtensituatie in zijn land. Hij werd veroordeeld voor diefstal en illegaal wapenbezit. Elchin Mammad denkt dat de politie zelf zogenaamd gestolen juwelen en wapens in zijn huis heeft gelegd.

 

Elchin Mammad kreeg 4 jaar gevangenisstraf. Maar de aanklachten tegen hem zijn verzonnen. De enige reden dat hij vastzit, is dat hij kritiek heeft op de mensenrechtensituatie in zijn land.

 

Het was niet de eerste keer dat Elchin Mammad vanwege zijn werk voor de mensenrechten in aanvaring kwam met de autoriteiten. Ook vele andere mensenrechtenverdedigers en politieke activisten wordt sinds 2013 het werken moeilijk gemaakt. De regering grijpt de coronacrisis aan om de onderdrukking op te voeren.

 

U schrijft een brief aan de autoriteiten van Azerbeidzjan en roept hen op Elchin Mammad onmiddellijk onvoorwaardelijk vrij te laten.

 

U kunt hier via de website van Amnesty een voorbeeldbrief downloaden en versturen.

Archief
Categorieën
  • Geen categorieën