Schrijfacties 2020

  • Januari: Pakistan: Gevangen voor verzonnen aanklachten

Professor en mensenrechtenverdediger Muhammad Ismail steekt zijn kritiek niet onder stoelen of banken. Hij is kritisch op het Pakistaanse leger en op de behandeling van zijn dochter, een bekende vrouwenrechtenactivist. Dit komt hem mogelijk duur te staan. Hem hangt een gevangenisstraf van 7 jaar boven het hoofd voor ‘haatzaaien’ en het verspreiden van ‘onjuiste informatie’ via sociale media.
Muhammad Ismails dochter Gulalai is een zeer bekende activist die zich inzet voor vrouwenrechten en de rechten van de Pashtun, een minderheidsgroep in Pakistan. Op 22 mei klaagden de autoriteiten haar aan voor laster en terrorisme vanwege een speech die ze gaf tijdens protesten na de verkrachting en dood van een Pashtun meisje. Ze ontvluchtte de dag erna het land en vroeg asiel aan in de Verenigde Staten. Sindsdien wordt de familie Ismail voortdurend in de gaten gehouden en lastiggevallen.
Op 24 oktober ging Muhammad Ismail naar de rechter met het verzoek een politieonderzoek tegen hem, zijn vrouw en zijn dochter te laten vallen. Onbekende mannen pakten hem op de stoep van de rechtbank op. Een dag later pas hoorde zijn vrouw officieel dat hij gevangen was gezet en was aangeklaagd. Muhammad Ismail is 64 jaar en kampt met gezondheidsproblemen.

U schrijft een brief aan de autoriteiten van Pakistan en roept hen op Muhammad Ismail onmiddellijk onvoorwaardelijk vrij te laten en hem en zijn familie met rust te laten.

  • Februari: Rusland: Zes jaar cel voor jonge activisten

Yan Sidorov en Vladislav Mordasov wilden op 5 november 2017 op de stoep van een overheidsgebouw in Rostov aandacht vragen voor honderden inwoners die hun huizen verloren bij een grote brand eerder dat jaar. Tijdens hun voorbereidingen pakte de politie hen op. Op 4 oktober 2019 veroordeelde een rechter beide activisten tot 6 jaar in een streng strafkamp voor ‘een poging tot het organiseren van massarellen’.
Een derde man, Viacheslav Shashmin, werd op 5 november 2017 ook gearresteerd, op enige afstand van het overheidsgebouw. Hij beweert Sidorov en Mordasov niet te kennen en niet te hebben deelgenomen aan hun vreedzaam protest. Toch kreeg hij een voorwaardelijke straf van 3 jaar opgelegd omdat hij volgens de rechter zou hebben willen deelnemen aan massarellen.
Yan Sidorov en Vladislav Mordasov zeggen tijdens hun voorarrest te zijn gemarteld. Zij moesten bekennen dat ze van plan waren een gewelddadig protest te organiseren. Tijdens de hoorzitting weigerde een derde van de getuigen hun eerdere getuigenis te bevestigen, omdat ze deze onder dwang zouden hebben afgelegd.

U schrijft naar de autoriteiten van Rusland roept hen op de veroordeling van Yan Sidorov, Vladislav Mordasov en Viacheslav Shashmin onmiddellijk te vernietigen.

  • Maart: Egypte: Scholier al vier jaar in de cel

 

De Egyptische veiligheidsdienst pakte op 12 januari 2016 de toen 14-jarige scholier Aser Mohamed op. Agenten hielden hem 34 dagen vast zonder contact met de buitenwereld. Zijn familie en advocaat wisten niet waar hij was.
Aser Mohamed werd gemarteld om misdrijven te bekennen die hij zegt niet te hebben gepleegd. Hij kreeg in oktober 2019 een celstraf van 10 jaar opgelegd.
Bekentenis na marteling
Aser Mohamed vertelde dat hij elektroshocks kreeg en urenlang achter elkaar werd opgehangen aan zijn armen en benen. Na deze marteling ‘bekende’ hij uiteindelijk onder meer dat hij betrokken was bij een aanslag op een hotel in Caïro.
Tijdens de eerste zitting in zijn rechtszaak ontkende Aser Mohamed de aanklachten. Daarop vroeg de aanklager hem dreigend of hij nog meer elektroshocks wilde. Hij gaf daarmee aan op de hoogte te zijn van de martelingen. Hoewel het toelaten van een door marteling verkregen bekentenis een grove schending van de regels voor een eerlijk proces is, stelde de aanklager noch de rechter een onderzoek ernaar in.

U schrijft naar de Egyptische autoriteiten en vraagt hen Aser Mohamed onmiddellijk onvoorwaardelijk vrij te laten.

  • April: Verenigde Staten: Gevangene gefolterd en mishandeld


Ammar al Baluchi is in 2003, samen met vier andere aangeklaagden, gevangengenomen en tot 2006 in geheime CIA-gevangenissen gefolterd en mishandeld. Hij wordt beschuldigd van betrokkenheid bij de aanslagen van 11 september 2001 in de Verenigde Staten.
Ammar al Baluchi zit sinds 4 september 2006 in afwachting van zijn proces opgesloten in Guantánamo Bay. Ook daar werd hij het slachtoffer van marteling en mishandeling.
Door de ernstige  foltering vertoont Ammar al Baluchi symptomen van schedel-hersentrauma en posttraumatische stressstoornis. Daardoor is hij niet in staat  zijn advocaat te helpen bij de voorbereidingen voor zijn eigen proces. De toegezegde medische behandeling heeft hij nog niet gekregen.

U schrijft naar de autoriteiten van de Verenigde Staten en roept hen op, marteling van gevangenen ten strengste te verbieden en ervoor te zorgen dat Ammar al Baluchi toegang krijgt tot medische zorg.

Voor Ammar al Baluchi schreven we eerder in februari 2018.

  • Mei: Iran: Wrede straf voor Iraanse activiste

 
De Iraanse Saba Kordafshari (22) zette zich in voor de mensenrechten in Iran. Zij voerde actie tegen de verplichting om een hoofddoek te dragen. Op 1 juni 2019 werd ze door elf agenten in burger opgepakt. Na een zeer oneerlijk proces werd ze tot 24 jaar cel veroordeeld, waarvan ze 15 jaar moet uitzitten. Saba Kordafshari wordt onder meer beschuldigd van het ‘aanzetten tot en faciliteren van corruptie en prostitutie’ omdat ze anderen zou hebben aangemoedigd hun hoofddoek af te doen.
Zware druk
De eerste elf dagen na haar opsluiting mocht Saba Kordafshari geen contact hebben met de buitenwereld. In die periode werd ze zwaar onder druk gezet om voor de camera haar acties tegen de hoofddoek te ‘bekennen’. Ook dreigden haar ondervragers haar moeder te arresteren als ze niet ‘meewerkte’. Dat gebeurde ook. Saba kreeg een zak over haar hoofd, waarna ze de stem van haar moeder in de kamer naast haar hoorde. Hierna ‘bekende’ Saba dat ze een strafbaar feit had begaan. Haar moeder werd na enkele dagen op borgtocht vrijgelaten.
Het recht zelf te kiezen wat je draagt
Saba Kordafshari strijdt voor het recht om zelf te bepalen wat je draagt. Door het niet dragen van een hoofddoek strafbaar te stellen, worden vrouwen in Iran gediscrimineerd. Wetten die de hoofddoek verplichten, zijn in strijd met het recht op vrije meningsuiting en het recht op gelijke rechten voor iedereen.

U schrijft naar de autoriteiten van Iran en roept hen op Saba Kordafshari onmiddellijk onvoorwaardelijk vrij te laten.

  • juni: Taiwan: 31 jaar in dodencel


De Taiwanees Chiou Ho-shun kreeg in 1989 de doodstraf voor diefstal, ontvoering en moord. Hij werd tijdens het politieverhoor zwaar gemarteld. De bekentenissen die hij toen aflegde – en later introk – werden gebruikt om hem te veroordelen.
Chiou Ho-shun zit al 31 jaar in de dodencel. Hij is 60 jaar oud en het gaat slecht met zijn gezondheid. Hij kan elk moment worden geëxecuteerd.
Marteling en gedwongen bekentenis
In de eerste vier maanden na zijn arrestatie mocht Chiou Ho-shun met niemand contact hebben. Agenten blinddoekten en sloegen hem, dwongen hem op ijs te zitten, goten peperwater in zijn mond en neus, en gaven hem elektroshocks. Dit werkte. Chiou Ho-shun bekende. De rechter veroordeelde hem op basis van dit ‘bewijs’. Bewijs zoals een wapen of vingerafdrukken zijn nooit gevonden. In 1993 kwamen de verhoortapes boven water. Daarop was te horen hoe Chiou Ho-shun werd gemarteld. Maar zijn gedwongen bekentenis werd niet verworpen. Enkele politieagenten gaven in 2003 bovendien toe dat een andere gevangene vlak voor zijn executie de moorden had bekend.
Van het hooggerechtshof moest de rechtszaak van Chiou Ho-shun maar liefst elf keer opnieuw omdat er sprake was van een gedwongen bekentenis. Toch legde de rechter hem telkens weer de doodstraf op. In 2011 verloor hij uiteindelijk zijn hoger beroep. Chiou Ho-shun kan zijn straf niet meer aanvechten. Omdat zijn gezondheid hard achteruit gaat, heeft hij besloten schuld te ‘bekennen’ en om gratie te vragen.

U schrijft een brief aan de president van Taiwan en roept haar op Chiou Ho-shun gratie te verlenen.

  • september: China: activist opgepakt


Activist Ding Jiaxi opgepakt
De Chinese activist Ding Jiaxi nam in december vorig jaar deel aan een informele bijeenkomst van activisten en mensenrechtenadvocaten. De autoriteiten pakten veel van de aanwezigen op, onder wie Ding Jiaxi. Hij mocht een half jaar lang geen contact hebben met zijn advocaat of familie. Ding wordt beschuldigd van ‘staatsondermijning’.
Ding Jiaxi was mensenrechtenadvocaat en lid van de New Citizens Movement, een los netwerk van activisten die 10 jaar geleden probeerden corruptie bij de overheid aan de kaak te stellen. Tijdens de bijeenkomst in december praatte hij met andere activisten over de mensenrechtensituatie en het maatschappelijk middenveld in China. De meeste activisten die werden opgepakt, kwamen eind juni op borgtocht vrij, maar Ding Jiaxi niet.
De Chinese autoriteiten voeren sinds 5 jaar een klopjacht op kritische advocaten, academici, journalisten en activisten. De overheid klaagt hen aan voor vaag omschreven misdrijven tegen de staatsveiligheid om hen de mond te snoeren.

U schrijft een brief aan de Chinese autoriteiten en roept hen op Ding Jiaxi onmiddellijk onvoorwaardelijk vrij te laten.

  • oktober: Guatemala: Landrechtenactivist achter tralies


Bernardo Caal Xol verzet zich sinds 2015 tegen de bouw van waterkracht-centrales op het grondgebied van inheemse Maya-gemeenschappen in het noorden van Guatemala. Deze leraar, vakbondsman en verdediger van mensenrechten stapte in dat jaar namens 56 Maya Q’eqchi’-gemeenschappen naar de rechter, omdat men de bouw van de waterkracht-centrales had gestart zonder hen te informeren en te raadplegen. Het hooggerechtshof van Guatemala oordeelde in 2017 dat op grond van internationale afspraken de inheemse gemeen-schappen geconsulteerd moesten worden over de bouwplannen. Meer dan 26.000 mensen stemden vervolgens tegen de bouw. Maar de autoriteiten erkenden de uitkomst van de stemming niet. De bouw ging door.
Bernardo Caal Xol verzet zich tegen de plannen van het ministerie van Energie en Mijnbouw. De autoriteiten startten daarom een lastercampagne tegen hem. Zij beschuldigden hem ten onrechte van diefstal met geweld. Eind 2018 veroordeelde een rechter Bernardo Caal Xol tot ruim zeven jaar cel, op grond van valse aanklachten.
Landrechten- en milieuactivisten in Guatemala krijgen voortdurend te maken met geweld en lastercampagnes. Velen van hen worden ten onrechte aangeklaagd of vervolgd, zodat ze hun werk niet meer kunnen of durven doen.

U schrijft een brief aan de Guatemalteekse ambassadeur in Nederland en roept hem op bij de autoriteiten in Guatemala aan te dringen op vrijlating van Bernard Caal Xol.

  • november: Tsjaad: Mensenrechtenverdediger vals beschuldigd

Mensenrechtenverdediger Baradine Berdei Targuio uit Tsjaad wordt aangeklaagd op basis van valse beschuldigingen. Hij is waarschijnlijk opgepakt vanwege zijn werk voor de mensenrechten.

Baradine Berdei Targuio is voorzitter van een mensenrechtenorganisatie in Tsjaad. Op Facebook postte hij een bericht over de gezondheid van de president van Tsjaad, die volgens hem ernstig ziek zou zijn en zich in een ziekenhuis in Frankrijk zou bevinden. En in een open brief aan de president kaartte hij de mensenrechtensituatie in het noorden van het land aan.
Daarop werd hij gearresteerd en verdween hij voor 7 maanden in een cel zonder contact met de buitenwereld. Hij wordt aangeklaagd wegens het ‘schenden van de nationale veiligheid’, ‘illegaal wapenbezit’ en ‘geweldpleging’. Dat zijn valse beschuldigingen, die vermoedelijk alleen maar tegen hem geuit worden vanwege zijn werk voor de mensenrechten.

U schrijft een brief naar de autoriteiten van Tsjaad en roept hen op Baradine Berdei Targuio onmiddellijk vrij te laten.

  • december: Algerije: Gevangen voor een paar Facebook-posts

Abdallah Benaoum is een politiek activist uit Algerije. Hij werd gearresteerd omdat hij op Facebook kritiek uitte op de regering. Dat valt onder vrijheid van meningsuiting en is daarmee volledig legaal. Toch werd Abdallah Benaoum gearresteerd. Hij wordt valselijk beschuldigd van een hele reeks misdrijven, waaronder het ‘beledigen  van staatsinstituties’.
Gezondheid kritiek
Abdallah Benaoum is hartpatiënt en moet volgens zijn cardioloog voor de tweede keer aan zijn hart geopereerd worden. In de gevangenis krijgt hij niet de medische zorg die hij nodig heeft en zijn gezondheid gaat er snel achteruit. De advocaten van Abdallah Benaoum hebben al twee keer verzocht hem over te brengen naar een ziekenhuis. Maar de rechter verwierp die verzoeken. Reden: de ernst van zijn ‘misdrijven’ – een paar Facebook-posts.

U schrijft een brief aan de Algerijnse autoriteiten waarin u hen oproept Abdallah Benaoum onmiddellijk vrij te laten.