Schrijfacties 2021

  • april: Pakistan: plaats onbekend van mensenrechterverdediger

Waar is deze mensenrechtenverdediger?
Mensenrechtenverdediger Idris Khattak uit Pakistan wordt sinds november 2019 op een onbekende plek vastgehouden door de autoriteiten, op basis van een vage aanklacht wegens spionage. Hij kan zelfs de doodstraf krijgen.
Idris Khattak is een toegewijde mensenrechtenonderzoeker, die onderzoek doet naar gedwongen verdwijningen. Dat hij iets met spionage van doen zou hebben, baseren de autoriteiten op een ontmoeting die hij in 2009 had met een buitenlandse diplomaat. Op 28 januari 2021 wees een rechter het verzoek van Idris Khattak om zijn zaak voor een burgerrechter te laten komen af. Nu een militaire rechtbank zich over zijn zaak buigt, lijkt het onwaarschijnlijk dat hij een eerlijk proces krijgt.

U schrijft naar de autoriteiten van Pakistan en roept hen op, onmiddellijk bekend te maken waar Idris Khattak gevangenzit en zijn rechtszaak niet door een militaire rechtbank, maar door een burgerlijke rechtbank te laten behandelen.

  • maart: China: cel voor Oeigoerse arts

20 jaar cel voor Oeigoerse arts
De Oeigoerse arts Gulshan Abbas kreeg 20 jaar gevangenisstraf in een geheim proces. Zeer waarschijnlijk omdat haar familie in de Verenigde Staten actie voert voor het lot van de Oeigoeren. Bijna 1 miljoen Oeigoeren zitten onder zeer slechte omstandigheden opgesloten in ‘heropvoedingskampen’ in de Chinese provincie Xinjiang.
Gulshan Abbas verdween in september 2018 plotseling. Dat gebeurde kort nadat haar zus in de VS een toespraak had gehouden over de Oeigoeren die in China opgesloten zitten in ‘heropvoedings-kampen’, waar ze worden gehersenspoeld en gemarteld.
Pas in december 2020 hoorde de familie van Gulshan Abbas dat ze in maart 2019 tot 20 jaar gevangenisstraf veroordeeld was, wegens ‘deelname aan georganiseerd terrorisme, hulp bij terroristische activiteiten en ernstige verstoring van de maatschappelijke orde’. Maar haar straf heeft zeer waarschijnlijk te maken met het activisme van haar zus. Want China duldt geen enkele vorm van kritiek op de behandeling die de Oeigoeren ten deel valt. Gulshans gezondheid is slecht en ze heeft dringend medische zorg nodig.

U schrijft naar de Chinese autoriteiten en vraagt hen Gulshan Abbas  onmiddellijk vrij te laten.

  • februari: Turkije: Onderzoek martelpraktijken

Gevangenisdokter ontkent marteling
Mehmet Siddik Meşe zit in een Turkse gevangenis op beschuldiging van fraude. Daar werd hij met houten knuppels langdurig geslagen: op zijn voetzolen, in zijn gezicht en op zijn lichaam. Hij raakte hierdoor ernstig gewond, had pijn en was duizelig.
Toch mocht Mehmet Siddik Meşe niet naar een ziekenhuis buiten de gevangenis om behandeld te worden. De gevangenisdokter concludeerde in zijn rapport dat hij niet geslagen was. Mehmet Siddik Meşe werd wel naar het gevangenishospitaal gebracht, maar de enige behandeling daar bestond uit water en ijs.
In de afgelopen jaren is het aantal klachten over marteling in Turkse gevangenissen sterk gestegen.

U schrijft naar de autoriteiten van Turkije en roept hen op de marteling van Mehmet Siddik Meşe te onderzoeken.

  • januari: Azerbeidzjan: celstraf mensenrechtenverdediger

Celstraf voor mensenrechtenwerk
Elchin Mammad is een mensenrechtenverdediger en journalist uit Azerbeidzjan. Op 30 maart 2020 werd hij gearresteerd, nadat hij online een kritisch artikel had gepubliceerd over de mensenrechtensituatie in zijn land. Hij werd veroordeeld voor diefstal en illegaal wapenbezit. Elchin Mammad denkt dat de politie zelf zogenaamd gestolen juwelen en wapens in zijn huis heeft gelegd.
Elchin Mammad kreeg 4 jaar gevangenisstraf. Maar de aanklachten tegen hem zijn verzonnen. De enige reden dat hij vastzit, is dat hij kritiek heeft op de mensenrechtensituatie in zijn land.
Het was niet de eerste keer dat Elchin Mammad vanwege zijn werk voor de mensenrechten in aanvaring kwam met de autoriteiten. Ook vele andere mensenrechtenverdedigers en politieke activisten wordt sinds 2013 het werken moeilijk gemaakt. De regering grijpt de coronacrisis aan om de onderdrukking op te voeren.

U schrijft een brief aan de autoriteiten van Azerbeidzjan en roept hen op Elchin Mammad onmiddellijk onvoorwaardelijk vrij te laten.