Schrijfacties 2021

  • december: Verenigde Staten: oneerlijk proces

Geef Leonard Peltier gratie

Voor de inheems-Amerikaanse activist Leonard Peltier voerden we al enkele keren actie (2014, 2015, 2019). Hij was lid van de American Indian Movement, een organisatie die opkomt voor de rechten van de Amerikaanse inheemse indianenbevolking.

Leonard Peltier zit nu al 44 jaar gevangen voor de moord op twee FBI-agenten. Na een oneerlijk proces kreeg hij levenslang. Bewijs werd daarbij achtergehouden en getuigen werden gemanipuleerd en geïntimideerd. Leonard Peltier is ernstig ziek en kan daardoor elk moment doodgaan.

Gratie mogelijk laatste kans

Leonard Peltier houdt vol onschuldig te zijn. Daarom hebben de autoriteiten altijd geweigerd hem vervroegd vrij te laten. Leonard Peltier komt pas in 2024 opnieuw in aanmerking voor een vervroegde vrijlating. Mogelijk is dat voor hem te laat.

U schrijft een brief aan de Amerikaanse autoriteiten waarin u hen oproept Leonard Peltier onmiddellijk gratie te verlenen.

 

  • november: Iran: voor straf naar afgelegen gevangenis

Voor straf naar afgelegen gevangenis

Maryam Akbari Monfared zit al bijna 12 jaar onterecht in de gevangenis. Ze werd in 2010 na een oneerlijk proces veroordeeld tot 15 jaar cel omdat ze familieleden heeft die lid zijn van een verboden oppositiegroep.

Slechte gevangenisomstandigheden

In maart van dit jaar werd Maryam Akbari Monfared plotseling overgebracht naar een uiterst smerige gevangenis op ruim 200 kilometer van haar familie. De autoriteiten willen haar straffen omdat ze vanuit de gevangenis open brieven schreef waarin ze gerechtigheid vroeg voor slachtoffers van verdwijningen en geheime executies in 1988, onder wie haar broer en zus.

In de gevangenis waar Maryam Akbari Monfared nu zit, lopen de toiletten over en mogen gevangenen zelden douchen. Ziektes, infecties en luizen verspreiden zich er in razendsnel tempo en er is geen medische zorg.

U schrijft een brief naar de autoriteiten van Iran en roept hen op Maryam Akbari Monfared onmiddellijk vrij te laten.

 

  • oktober: Burundi: advocaat onterecht gevangenisstraf

Advocaat krijgt onterecht 5 jaar cel

Advocaat Tony Germain Nkina uit Burundi is veroordeeld tot 5 jaar gevangenisstraf. Hij zou de staatsveiligheid in gevaar hebben gebracht. Alles wijst erop dat hij alleen maar is gestraft vanwege zijn voormalige mensenrechtenwerk en connecties met APRODH, Burundi’s bekendste mensenrechtenorganisatie.

Mensenrechtenwerk onmogelijk gemaakt

De meeste Burundese maatschappelijke organisaties en mediabedrijven werden in 2015 door de regering gesloten. Dat geldt ook voor APRODH.

Tony Germain Nkina vertegenwoordigde deze organisatie in de provincie Kayanza. In Burundi is het recht op vrijheid van meningsuiting ernstig ingeperkt. Onlangs kwamen er versoepelingen, maar de meeste onafhankelijke mensenrechtenorganisaties kunnen hun werk nog steeds niet uitvoeren omdat er arrestatiebevelen openstaan tegen hun activisten.

U schrijft een brief aan de autoriteiten van Burundi en roept hen op, alle aanklachten tegen Tony Germain Nkina te laten vallen en hem onmiddellijk vrij te laten.

 

  • september: Egypte: gearresteerde mensenrechtenactiviste

18 maanden cel voor onzinnige aanklachten

De Egyptische veiligheidsdienst arresteerde mensenrechtenactiviste Sanaa Seif op 23 juni 2020 bij het kantoor van de openbaar aanklager in Caïro. Ze was daar om een klacht in te dienen na een gewelddadige aanval de dag ervoor, vlak voor de neus van veiligheidsagenten. Ze zat al eerder onterecht in de gevangenis.

Sanaa Seif en haar moeder stonden buiten de gevangenis in de Egyptische hoofdstad Caïro te wachten op een brief van haar broer Alaa Abdel Fattah, die daar onterecht gevangen zat. Ze werden aangevallen door een groep vrouwen die hen sloegen met stokken en hun eigendommen stalen. Veiligheidstroepen keken toe, maar deden niets. Sanaa Seif deelde het voorval op sociale media.

Sanaa Seif werd op 17 maart 2021 veroordeeld tot 1,5 jaar gevangenisstraf vanwege onzinnige aanklachten: ‘het verspreiden van nepnieuws’, ‘misbruik van sociale media’ en ‘het beledigen van een politieagent’.

U schrijft een brief aan de Egyptische autoriteiten en roept hen op Sanaa Seif onmiddellijk onvoorwaardelijk vrij te laten.

 

  • juni: Columbia: Milieuactiviste beschermen

Milieuactivist met gevaar voor eigen leven

Jani Silva is een mensenrechtenverdedigster uit Colombia. Samen met inheemse en boerengemeenschappen komt zij, met haar collega’s van de milieuorganisatie ADISPA, op voor het milieu en de natuurlijke hulpbronnen in hun land. Vanwege hun werk worden ze vervolgd en bedreigd en lopen ze iedere dag het risico om vermoord te worden.

Veertig procent van het Colombiaanse grondgebied bestaat uit het Amazone-regenwoud. Colombia is qua biodiversiteit het op één na grootste land ter wereld. Maar het is ook het gevaarlijkste land ter wereld voor milieuactivisten zoals Jani Silva. Het Colombiaanse Congres moet daarom de Commissie ter Controle van Garanties in het leven roepen. Die moet ervoor zorgen dat milieuactivisten en mensenrechtenverdedigers als Jani Silva en haar collega’s worden beschermd.

U schrijft een brief aan de Colombiaanse autoriteiten en roept hen op Jani Silva en haar collega’s te beschermen.

Voor Jani Silva werd al geschreven bij Write for Rights in december 2020.

 

  • mei: Bangladesh: gearresteerde schrijver en cartoonist

Gerechtigheid voor schrijver en cartoonist

In mei 2020 werden in Bangladesh cartoonist Ahmed Kabir Kishore en schrijver Mushtaq Ahmed gearresteerd. De reden: ze hadden satirische cartoons en commentaren gepost op sociale media. Daarin hadden ze kritiek op het coronabeleid van de regering. Mushtaq Ahmed stierf eind februari in de gevangenis. Een week later kwam Ahmed Kabir Kishore op borgtocht vrij. Hij zei dat ze allebei gefolterd waren.

Ahmed Kabir Kishore is diabetespatiënt en had in de gevangenis extreem hoge bloedsuikerwaarden. Tijdens het folteren bloedde hij uit zijn rechteroor, waardoor hij nu aan die kant doof is. Als gevolg van het folteren kan hij nu ook niet meer goed lopen. Ahmed Kabir Kishore en negen anderen worden onder meer aangeklaagd wegens ‘valse propaganda’. Maar ze hebben niets anders gedaan dan gebruik maken van hun recht op vrije meningsuiting.

U schrijft naar de autoriteiten van Bangladesh en roept hen op  Ahmed Kabir Kishore niet meer te vervolgen en de dood van Mushtaq Ahmed te onderzoeken.

  • april: Pakistan: plaats onbekend van mensenrechterverdediger

Waar is deze mensenrechtenverdediger?
Mensenrechtenverdediger Idris Khattak uit Pakistan wordt sinds november 2019 op een onbekende plek vastgehouden door de autoriteiten, op basis van een vage aanklacht wegens spionage. Hij kan zelfs de doodstraf krijgen.
Idris Khattak is een toegewijde mensenrechtenonderzoeker, die onderzoek doet naar gedwongen verdwijningen. Dat hij iets met spionage van doen zou hebben, baseren de autoriteiten op een ontmoeting die hij in 2009 had met een buitenlandse diplomaat. Op 28 januari 2021 wees een rechter het verzoek van Idris Khattak om zijn zaak voor een burgerrechter te laten komen af. Nu een militaire rechtbank zich over zijn zaak buigt, lijkt het onwaarschijnlijk dat hij een eerlijk proces krijgt.

U schrijft naar de autoriteiten van Pakistan en roept hen op, onmiddellijk bekend te maken waar Idris Khattak gevangenzit en zijn rechtszaak niet door een militaire rechtbank, maar door een burgerlijke rechtbank te laten behandelen.

  • maart: China: cel voor Oeigoerse arts

20 jaar cel voor Oeigoerse arts
De Oeigoerse arts Gulshan Abbas kreeg 20 jaar gevangenisstraf in een geheim proces. Zeer waarschijnlijk omdat haar familie in de Verenigde Staten actie voert voor het lot van de Oeigoeren. Bijna 1 miljoen Oeigoeren zitten onder zeer slechte omstandigheden opgesloten in ‘heropvoedingskampen’ in de Chinese provincie Xinjiang.
Gulshan Abbas verdween in september 2018 plotseling. Dat gebeurde kort nadat haar zus in de VS een toespraak had gehouden over de Oeigoeren die in China opgesloten zitten in ‘heropvoedings-kampen’, waar ze worden gehersenspoeld en gemarteld.
Pas in december 2020 hoorde de familie van Gulshan Abbas dat ze in maart 2019 tot 20 jaar gevangenisstraf veroordeeld was, wegens ‘deelname aan georganiseerd terrorisme, hulp bij terroristische activiteiten en ernstige verstoring van de maatschappelijke orde’. Maar haar straf heeft zeer waarschijnlijk te maken met het activisme van haar zus. Want China duldt geen enkele vorm van kritiek op de behandeling die de Oeigoeren ten deel valt. Gulshans gezondheid is slecht en ze heeft dringend medische zorg nodig.

U schrijft naar de Chinese autoriteiten en vraagt hen Gulshan Abbas  onmiddellijk vrij te laten.

  • februari: Turkije: Onderzoek martelpraktijken

Gevangenisdokter ontkent marteling
Mehmet Siddik Meşe zit in een Turkse gevangenis op beschuldiging van fraude. Daar werd hij met houten knuppels langdurig geslagen: op zijn voetzolen, in zijn gezicht en op zijn lichaam. Hij raakte hierdoor ernstig gewond, had pijn en was duizelig.
Toch mocht Mehmet Siddik Meşe niet naar een ziekenhuis buiten de gevangenis om behandeld te worden. De gevangenisdokter concludeerde in zijn rapport dat hij niet geslagen was. Mehmet Siddik Meşe werd wel naar het gevangenishospitaal gebracht, maar de enige behandeling daar bestond uit water en ijs.
In de afgelopen jaren is het aantal klachten over marteling in Turkse gevangenissen sterk gestegen.

U schrijft naar de autoriteiten van Turkije en roept hen op de marteling van Mehmet Siddik Meşe te onderzoeken.

  • januari: Azerbeidzjan: celstraf mensenrechtenverdediger

Celstraf voor mensenrechtenwerk
Elchin Mammad is een mensenrechtenverdediger en journalist uit Azerbeidzjan. Op 30 maart 2020 werd hij gearresteerd, nadat hij online een kritisch artikel had gepubliceerd over de mensenrechtensituatie in zijn land. Hij werd veroordeeld voor diefstal en illegaal wapenbezit. Elchin Mammad denkt dat de politie zelf zogenaamd gestolen juwelen en wapens in zijn huis heeft gelegd.
Elchin Mammad kreeg 4 jaar gevangenisstraf. Maar de aanklachten tegen hem zijn verzonnen. De enige reden dat hij vastzit, is dat hij kritiek heeft op de mensenrechtensituatie in zijn land.
Het was niet de eerste keer dat Elchin Mammad vanwege zijn werk voor de mensenrechten in aanvaring kwam met de autoriteiten. Ook vele andere mensenrechtenverdedigers en politieke activisten wordt sinds 2013 het werken moeilijk gemaakt. De regering grijpt de coronacrisis aan om de onderdrukking op te voeren.

U schrijft een brief aan de autoriteiten van Azerbeidzjan en roept hen op Elchin Mammad onmiddellijk onvoorwaardelijk vrij te laten.