ACTIE VOEREN HEEFT ZIN.
Egyptische mensenrechtenverdedigers Baker en Zaki zijn vrij!
Op 19 juli 2023 verleende de Egyptische president Abdul Fatah al-Sisi gratie aan de mensenrechtenverdediger Mohamed Baker en de onderzoeker Patrick Zaki. Een dag later werden zij vrijgelaten en herenigd met hun dierbaren. Dat is een hele opluchting, maar ze hadden nooit gevangen mogen zitten.
De vrijlating van Mohamed Baker en Patrick Zaki maakt onderdeel uit van een presidentieel pardon aan een onbekend aantal mensen.
Mohamed Baker zat sinds 2019 in de gevangenis omdat hij als mensenrechtenadvocaat opkwam voor de meest gemarginaliseerde mensen in Egypte. Eind 2021 werd hij veroordeeld tot 4 jaar cel na valse beschuldigingen: het ‘verspreiden van nepnieuws’, het ‘misbruiken van sociale media’ en ‘deelname aan een terroristische groepering’. Die ‘beschuldigingen’ werd geuit omdat de autoriteiten het niet eens zijn met zijn mensenrechtenwerk. Baker leidde het Adalah-centrum dat opkomt voor mensenrechten en mensen die onterecht in de gevangenis zitten.
Gemarteld, geen bed
In de gevangenis werd Baker wreed behandeld en gemarteld. Hij mocht zijn stervende vader niet zien. Hij werd vastgehouden in een krappe, stinkende cel zonder bed of matras. Ook mocht hij niet buiten sporten en mocht hij geen contact hebben met zijn familie en advocaten.
Mensenrechtenonderzoeker Zaki
Patrick Zaki werkte als onderzoeker van onder meer vrouwenrechten bij een Egyptische mensenrechtenorganisatie toen hij werd opgepakt. Hij zat van 7 februari 2020 tot december 2021 in voorarrest op beschuldiging van het ‘verspreiden van nepnieuws’, en het ‘aanzetten tot protesten, geweld en terroristische daden’ in een andere zaak. De aanleiding was een artikel dat hij schreef over discriminatie van koptische christenen in Egypte.
Tijdens zijn verhoor werd hij ondervraagd over zijn mensenrechtenwerk en is hij gemarteld. Op 19 juli 2023 was de uitspraak in zijn rechtszaak: hij werd veroordeeld tot 3 jaar gevangenisstraf. Dezelfde dag verleende de president hem gratie.
Amnesty in actie
Amnesty-supporters voerden actie voor de vrijlating van beide mannen. Zo schreven in december 2021 honderdduizenden mensen wereldwijd brieven voor zijn vrijlating tijdens Amnesty’s wereldwijde schrijfactie Write for Rights. We bedanken iedereen die aan deze acties meedeed.
Duizenden willekeurige gevangenen
In de Egyptische gevangenissen zijn nog duizenden andere politieke gevangenen, die vaak zonder proces zijn opgesloten. De autoriteiten moeten hen ook onmiddellijk vrijlaten en stoppen met hun jacht op dissidenten.
De decemberactie Write for Rights 2023 was weer een succes!
Wij konden 794 brieven en 411 kaarten naar 10 verschillende adressen versturen.
Wij schreven in 2023 naar:
Uncle Pabai en Uncle Paul uit Australië strijden tegen de gevolgen van klimaatverandering voor het land van hun voorouders.Ana Maria Santos Cruz uit Brazilië wil gerechtigheid voor haar vermoorde zoon die streed tegen racisme en kansenongelijkheid.
Rita Karasartova uit Kirgizië gaat misschien 15 jaar de cel in na een vreedzaam protest.
Rocky Myers uit de Verenigde Staten kreeg zonder een eerlijk proces de doodstraf. Zijn executie dreigt.
Sawyedollah uit Myanmar vluchtte voor het geweld tegen de Rohingya en voert nu actie tegen Facebook die de haat aanwakkerde.
Justyna Wydrzynska uit Polen hielp een vrouw aan een abortuspil en wordt hiervoor nu vervolgd.
Ahmed Mansoor uit de Verenigde Arabische Emiraten sprak zich uit over mensenrechtenschendingen en kreeg daarvoor 10 jaar celstraf.
Thapelo Mohapi en de Abhalali Basemjondolo-beweging uit Zuid-Afrika zetten zich in voor kansarme mensen maar worden ernstig bedreigd en tegengewerkt.
Chaima Issa uit Tunesië uitte kritiek op de regering en krijgt nu mogelijk een zware straf.
Thulani Maseko uit Eswatini uitte kritiek op de koning, onderdrukkende wetten en buitensporig geweld van de machthebbers en moest dit bekopen met zijn leven.
Onze dank voor jullie bijdrage hieraan en ook voor de royaal gegeven bijdragen in de portokosten.
Er waren vele kaarten geschreven die ook mooi versierd waren. Er blijkt persoonlijke betrokkenheid uit. Ook kinderen werden erin meegenomen. Fijn.