groep 460

 

Fragment uit een gedicht van Hugh Lewin.

Hij zat onder het apartheidsbewind zeven jaar gevangen in Zuid-Afrika.

Hij schreef dit gedicht toen een medegevangene op zijn celdeur bonsde en riep:

                      “Schrijf op wat we doormaken”

 

Succesverhalen

 

In de afgelopen jaren hebben de brieven die tijdens Write for Rights(schrijfmarathon) en andere schrijfacties werden geschreven veel succes gehad. Uit bovenstaand gedicht blijkt hoe belangrijk de acties van Amnesty zijn.

 

Hieronder lees je enkele succesverhalen. En dit is nog maar een kleine greep!

 

14.09.2020

 

Guatemala betaalt ontslagen ziekenhuispersoneel uit

 

Alle 46 werknemers die eind juni hun werden ontslagen door het Hospital Temporal Parque de la Industria in Guatemala-Stad, hebben na een klacht door de Guatemalteekse mensenrechtenombudsman hun achterstallige loon gekregen.

Op 21 maart van dit jaar opende Guatemala in de hoofdstad een tijdelijk ziekenhuis voor de behandeling van corona-patiënten. Op 5 juni werd een groep van 46 werknemers ontslagen zonder betaald te zijn. Op 9 juni riep Amnesty de autoriteiten op om de ontslagen werknemers zo spoedig mogelijk voor hun gewerkte uren uit te betalen, en om een onafhankelijk onderzoek in te stellen naar hun ontslag, met de mogelijkheid tot genoegdoening als de ontslagen onterecht zouden blijken te zijn.

 

Belofte half nagekomen

 

De Guatemalteekse mensenrechtenombudsman diende bij het ministerie voor Volksgezondheid een klacht over deze zaak in. De voorganger van de huidige minister antwoordde dat hij de meeste ontslagen medewerkers weer in dienst zou nemen. Maar tot op heden hebben nog maar 5 mensen een volwaardig contract gehad, en werken 19 mensen uit de groep tegen slechtere voorwaarden weer in het ziekenhuis.

Alle 46 hebben wel het achterstallige loon ontvangen waar ze recht op hadden. Daarnaast is er een nieuwe minister van Volksgezondheid en onderzoekt de mensenrechtenombudsman de mogelijkheden tot verbetering van de arbeidsomstandigheden in het ziekenhuis, zowel die van de medische staf als van het onderhoudspersoneel.

 

Budget niet gebruikt

 

Het tijdelijke ziekenhuis had aanvankelijk 319 bedden. Begin mei werden de tekortkomingen op het gebied van contracten, salarissen en veilige arbeidsomstandigheden publiekelijk door het medische personeel veroordeeld. Uit in de pers gepubliceerde informatie van de overheid valt op te maken dat het Hospital Temporal Parque de la Industria slechts 2 procent van het beschikbaar gestelde budget heeft besteed, als gevolg van een gebrek aan operatiecapaciteit en personeel.

Amnesty Nederland voerde actie voor de ontslagen ziekenhuismedewerkers.

 

21 augustus 2020

 

Journalist Benin bedankt Amnesty-leden

 

In Benin is journalist Ignace Sossou vrijgekomen. Hij was in december 2018 tot 18 maanden cel en een boete veroordeeld. In mei dit jaar werd de straf teruggebracht tot 12 maanden waarvan 6 maanden voorwaardelijk. Op 24 juni 2020 zat zijn straf erop en mocht Sossou de gevangenis verlaten.

Sossou werd veroordeeld vanwege ‘intimidatie’. Dat gebeurde nadat hij in een tweet de openbaar aanklager had geciteerd.

Dankwoorden voor Amnesty-leden

Na zijn vrijlating bezocht Sossou het Amnesty-kantoor in Benin. Daar uitte hij zijn dankbaarheid voor de steun die hij van Amnesty en haar leden had ontvangen. ‘De acties van Amnesty en het mobiliseren van mensen voor mijn zaak hebben bijgedragen aan mijn vrijlating,’ zegt Sossou. ‘Toen ik in de gevangenis zat, liet mijn broertje krantenartikelen zien van de acties van Amnesty-leden. Dat gaf me kracht. Ik dank Amnesty International. Jullie waren er altijd voor mij, vanaf het begin.’

In Benin zijn ten minste zeventien journalisten, bloggers en activisten vervolgd op basis van een wet over digitale uitingen uit 2018. Sossou werd in augustus 2019 ook al vervolgd. Hij zou nepnieuws hebben gepubliceerd over belastingontduiking. Hij kreeg toen een maand voorwaardelijk en een boete.

 

 

Rusland zet straf Jehova’s getuige om in voorwaardelijke straf

 

In Rusland is de gevangenisstraf van Jehova’s getuige Gennady Shpakovsky omgezet in een voorwaardelijke straf. Daarnaast krijgt een proeftijd van 2 jaar. Shpakovsky werd dezelfde dag vrijgelaten.

De 61-jarige Gennady werd op 9 juni 2020 tot 6,5 jaar gevangenisstraf veroordeeld. Nooit eerder kreeg een Jehova’s getuige in Rusland zo’n zware straf. Shpakovsky werd ervan beschuldigd een verboden ‘extremistische organisatie’ te leiden.

Gennady Shpakovsky werd alleen veroordeeld omdat hij gebruikmaakte van zijn recht op vrijheid van godsdienst.

Jehova’s getuigen mikpunt autoriteiten

Jehova’s getuigen worden in Rusland al sinds 2009 lastiggevallen en vervolgd, en de onderdrukking wordt alleen maar groter. Het Russische Hooggerechtshof bepaalde in april 2017 dat alle organisaties van Jehova’s getuigen opgeheven moeten worden en dat hun bezittingen in beslag moeten worden genomen.

Er zijn naar schatting 175.000 Jehova’s getuigen in Rusland, van wie tientallen in de gevangenis zitten of huisarrest hebben gekregen. Amnesty roept de Russische autoriteiten op de antiterrorismewetgeving te herzien en te garanderen dat deze niet wordt gebruikt om critici van de regering en mensen met andere opvattingen de mond te snoeren.

 

4 mei 2020

China: Oeigoerse student na twee jaar vrij uit heropvoedingskamp

In China is de Oeigoerse student Guligeina Tashimaimaiti vrijgelaten. Ze zat meer dan twee jaar in een heropvoedingskamp zonder enig contact met de buitenwereld.

Discriminatie van Oeigoeren

Tashimaimaiti studeerde in Maleisië en verdween eind 2017 toen ze haar familie in de provincie Xinjiang bezocht. Ze had gehoord dat de politie haar vader langdurig had verhoord. Het gezin was het doelwit van de autoriteiten omdat twee leden in het buitenland woonden: Guligeina en haar oudere zus Gulzire, die in Duitsland woont.

De Chinese autoriteiten sluiten Oeigoeren, Kazakken en andere voornamelijk islamitische minderheidsgroepen in de regio Xinjiang massaal op in ‘heropvoedingskampen’ onder het mom van het ‘bestrijden van terrorisme’. De meeste familieleden weten niet waar hun opgesloten geliefden zijn en zijn te bang om zich hierover uit te spreken.

Belofte om niet terug te keren

Een van haar beste vrienden vertelde dat de politie Tashimaimaiti had gevraagd om een kopie van haar paspoort, academische certificaten en bloed- en DNA-monsters. Ze werd ook gevraagd om een schriftelijke belofte om aan het einde van haar studie terug te keren naar China. Haar vader vertelde dat de autoriteiten hadden gedreigd dat ze hem naar de gevangenis zouden sturen als ze na haar afstuderen niet naar huis zou terugkeren.

Guligeina Tashimaimaiti verliet Maleisië op 26 december 2017. Daarna werd niets meer van haar vernomen. Enkele weken na haar vertrek werd haar profielfoto op WeChat vervangen door een foto die op een gevangenis leek.

Heropvoedingskampen                                                                                                           

Omstreeks 2016/2017 begon China met de massale inrichting van ‘gesloten centra voor politieke heropvoeding’. Circa een miljoen Oeigoeren en leden van andere etnische groepen worden er opgesloten zonder enige vorm van proces en zonder te weten wanneer ze vrijkomen.Inmiddels vertellen de Chinese autoriteiten aan de buitenwereld dat het gaat om vrijwillige ‘educatie- en vormingskampen’ voor ‘mensen beïnvloed door extremisme’. In werkelijkheid gaat het om een vorm van administratieve detentie.                                    Gedetineerden die weerstand bieden of te weinig ‘vooruitgang’ boeken, worden gestraft, onder andere door het onthouden van voedsel, eenzame opsluiting of een pak slaag. Er zijn berichten van doden in de kampen, onder meer door zelfmoord, omdat gevangenen de wrede behandeling niet aankunnen. Verder getuigden verschillende vrouwen over seksueel misbruik in de kampen, verplichte abortus en gedwongen sterilisatie.

Tashimaimaiti nam na haar vrijlating contact op met haar familie. De zus van Tashimaimaiti bedankte Amnesty International en anderen die voor haar in actie kwamen.

 

16 april 2020

Polen: parlement houdt wetten tegen die abortus en seksuele voorlichting verder inperken. 

Het Poolse parlement heeft twee wetten tegengehouden die abortus nog moeilijker zouden maken en seksuele voorlichting op scholen strafbaar zou stellen. De wetsvoorstellen worden nu doorgestuurd naar subcommissies die zich er verder over zullen buigen.

Door beide wetten juist tijdens de coronacrisis te behandelen, was het voor tegenstanders onmogelijk massaal de straat op te gaan om ertegen te protesteren. Daarom plaatsten duizenden activisten op sociale media selfies met de tekst #ProtestAtHome.

 

Virtueel protest krachtig middel                                                                                                                      

‘Hoewel het beschamend is dat de parlementariërs deze twee wetsvoorstellen niet ondubbelzinnig hebben afgewezen, laat de uitslag van vandaag zien dat zelfs tijdens een coronacrisis protesteren een krachtig middel is,’ zegt Draginja Nadazdin, directeur van Amnesty Polen.

In Polen zijn seksuele en reproductieve rechten uiterst beperkt. Voorlichting over seksualiteit is daarom cruciaal om jonge mensen te helpen bij zaken als seks met wederzijdse instemming, voorbehoedsmiddelen en het voorkomen van seksueel overdraagbare ziektes.

‘We zullen de autoriteiten blijven volgen om ervoor te zorgen dat deze wetten niet alsnog worden aangenomen als ze ongetwijfeld in een later stadium weer opduiken,’ zegt Nadazdin.

 

31 maart 2020

Niger: journalist vrij die gevangenzat vanwege bericht over corona

Op 26 maart is in Niger journalist Mamane Kaka Touda vrijgelaten. Hij zat sinds 5 maart gevangen nadat hij een bericht op sociale media publiceerde over een mogelijke corona-besmetting op de spoedeisende hulp van een ziekenhuis in de hoofdstad van Niger. Hij was aangeklaagd voor het verspreiden van informatie die de openbare orde verstoort.

 

Dankwoorden

Touda kreeg wel een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden opgelegd. Zijn advocaat gaat hiertegen in beroep. Na zijn vrijlating stuurde Touda Amnesty International een bericht: ‘Ik wil de mensen bedanken en aanmoedigen die voor mij in actie kwamen. Willekeurige arrestaties en detenties houden ons niet tegen om ons werk te doen en om door te gaan. Ik ben jullie dankbaar.’

 

Journalist en mensenrechtenverdediger

Naast journalist is Touda ook mensenrechtenverdediger en lid van de mensenrechten-organisatie Alternative Espaces Citoyens. Op de dag dat hij het bericht online plaatste, publiceerde het ziekenhuis een verklaring dat er geen sprake is van corona-besmettingen in het ziekenhuis. Een Italiaan was voor korte tijd uit voorzorg opgenomen. Uit een test zou blijken dat hij geen corona had.

 

Amnesty zal Mamane Kaka Touda’s situatie in de gaten houden.

 

 

 

 

 

 

Lees nog meer goed nieuws over acties van Amnesty International.

 

KLIK HIER

 

Actie banner

 

Archief
Categorieën
  • Geen categorieën