GOED NIEUWS

Als ik vrijkom

Als ik vrijkom
ga ik iemand vragen
mij aan te raken
heel voorzichtig graag
en langzaam
raak me aan
ik wil
weer leren
hoe het leven voelt

ik ben zeven jaar
door niemand aangeraakt
zeven jaar lang
zonder aanraking
en ik weet nu
wat ‘onaanraakbare’
betekent…

Fragment uit een gedicht van Hugh Lewin.
Hij zat onder het apartheidsbewind zeven jaar gevangen in Zuid-Afrika.
Hij schreef dit gedicht toen een medegevangene op zijn celdeur bonsde en riep:

                      “Schrijf op wat we doormaken”

Succesverhalen
In de afgelopen jaren hebben de brieven die tijdens Write for Rights(schrijfmarathon) en andere schrijfacties werden geschreven veel succes gehad. Uit bovenstaand gedicht blijkt hoe belangrijk de acties van Amnesty zijn.

Hieronder lees je enkele succesverhalen. En dit is nog maar een kleine greep.

16.04.2024

Burkina Faso:

Mensenrechtenverdediger Daouda Diallo vrijgelaten

In Burkina Faso is Daouda Diallo vrijgelaten. De mensenrechtenverdediger werd op 1 december 2023 ontvoerd en in het leger gedwongen.

Daouda Diallo werd ontvoerd door veiligheidstroepen in burgerkleding. Dit gebeurde toen hij zijn paspoort aan het vernieuwen was bij het paspoortkantoor in Ouagadougou, de hoofdstad van het land. Hij werd naar een onbekende locatie gebracht. Drie dagen later circuleerde er een foto van hem op sociale media waarop hij militaire kleding en een wapen droeg.

Gedwongen verdwijning

De regering legde Diallo en verschillende andere mensen die werken voor maatschappelijke organisaties en de media in november al de dienstplicht op. Diallo was daar echter niet van op de hoogte gebracht.

Tijdens de drie maanden dat Diallo in dienst was, heeft de regering nooit medegedeeld waar hij was. Dit komt volgens het internationaal recht neer op een gedwongen verdwijning. De nationale autoriteiten gebruiken vaker de dienstplicht om leden van maatschappelijke organisaties en mensenrechtenactivisten die openlijk kritiek uiten op de regering te bestraffen en het zwijgen op te leggen. Naast Diallo werden in november onder anderen activisten, journalisten en vakbondsmensen opgeroepen.

Een licht in de eenzaamheid

In Nederland kwamen 13.537 mensen voor Diallo in actie. Na zijn vrijlating bedankte Diallo Amnesty en haar activisten:

‘Ik wil graag Amnesty International en iedereen die voor mijn vrijlating heeft gepleit bedanken. Deze oproepen waren een licht in de eenzaamheid van mijn beproeving en herinnerden me eraan dat ik niet alleen was. Laten we ons blijven inzetten om de principes van rechtvaardigheid, gelijkheid en waardigheid voor iedereen te verdedigen. Vandaag ben ik blij om na deze 3 maanden weer thuis te zijn bij mijn familie, mijn kameraden en mijn collega’s. Ik kijk ernaar uit om te genieten van de momenten die ons zijn ontnomen.’

14.03.2024

Indiase mensenrechtenverdediger Saibaba eindelijk vrijgesproken

Na meer dan 7 jaar gevangenschap is Gokarakonda Naga Saibaba, voormalig professor van de Universiteit van Delhi, eindelijk vrijgesproken. Saibaba was tot levenslang veroordeeld omdat hij banden zou hebben met verboden maoïstische organisaties. Dat was slechts een excuus om hem op te sluiten vanwege zijn activisme.

‘Saibaba had nooit in de gevangenis mogen zitten. De Indiase autoriteiten hebben hem opgepakt omdat hij zich uitsprak tegen het geweld en de discriminatie waar de Dalit- en inheemse gemeenschappen in India mee te maken hebben’ reageert Aakar Patel van Amnesty International.

Eerdere vrijspraak vernietigd                                                                            In maart 2017 werd Saibaba tot levenslang veroordeeld op grond van de Unlawful Activities Prevention Act (UAPA). Vijf jaar later sprak het Hooggerechtshof van Bombay hem vrij. Maar de nationale Hoge Raad vernietigde die vrijspraak en verwees de zaak terug naar het lokale Hooggerechtshof voor een nieuwe hoorzitting. Dat Hof sprak Saibaba dus op 5 maart 2024 vrij.

Ernstige gezondheidsproblemen                                                                       Saibaba heeft een handicap als gevolg van polio. Ook heeft hij andere ernstige gezondheidsproblemen, waaronder een hartaandoening. Zijn gezondheid is ernstig verslechterd door de omstandigheden in de gevangenis en een gebrek aan toegang tot adequate medische zorg. Hij heeft twee keer corona opgelopen in de gevangenis.

In juni 2022 riepen Amnesty International en zes andere internationale mensenrechtengroeperingen in een gezamenlijke verklaring op tot de onmiddellijke vrijlating van Saibaba.

Misbruik antiterreurwet                                                                                       Amnesty International legde vast hoe de Indiase autoriteiten routinematig de antiterreurwet UAPA gebruiken als instrument om activisten die kritisch tegenover de autoriteiten staan te intimideren, lastig te vallen en anderszins te treffen.

Oproep Amnesty International                                                                            Amnesty roept de Indiase autoriteiten op hun internationale mensenrechtenverplichtingen na te komen door een veilige en ondersteunende omgeving te bieden waarin mensenrechtenverdedigers en activisten hun werk kunnen doen zonder angst voor represailles.

Ook dringen we er bij de Indiase autoriteiten op aan alle andere mensenrechtenverdedigers en activisten vrij te laten die nog steeds willekeurig worden vastgehouden, enkel en alleen omdat ze vreedzaam hun recht op vrijheid van meningsuiting uitoefenen en onbevreesd opkomen voor de rechten van gemarginaliseerden.

15 februari 2024

Activist Gabriel Blanco stuurt ‘broederlijke knuffel’ na vrijlating

Guillermo Zárraga en Gabriel Blanco uit Venezuela zijn eindelijk herenigd met hun families. De twee mannen die opkwamen voor arbeidsrechten in hun land zaten jarenlang onterecht in de gevangenis. Op 20 december 2023 werden ze om onduidelijke redenen vrijgelaten. Wel moeten ze zich nog aan een aantal voorschriften houden.

Guillermo Zárraga en Gabriel Blanco zaten allebei waarschijnlijk vanwege hun activisme vast. Zárraga werkte als ingenieur en vakbondsleider in de olie-industrie. Volgens de autoriteiten zou hij de CIA helpen de olie-industrie in Venezuela te saboteren. Hiervoor was helemaal geen bewijs. Toch werd hij vervolgd voor spionage. In 2020 werd hij opgesloten. Door de slechte omstandigheden in de gevangenis ging het slecht met zijn gezondheid.

Gabriel Blanco was arbeidsrechtenactivist en hulpverlener. In 2020 werd hij opgepakt. Een jaar later werd hij veroordeeld tot 16 jaar cel voor ‘criminele samenzwering’. Hij zou in een WhatsApp-groep plannen hebben gedeeld om Venezuela’s onafhankelijkheidsdag te saboteren. Ook daarvoor was geen bewijs.

Broederlijke knuffel                                                                                                          Gabriel Blanco stuurde na zijn vrijlating deze dankwoorden naar Amnesty International: ‘Mijn boodschap is voor alle mensenrechtenverdedigers, voor jullie geweldige werk. Ik stuur jullie mijn voortdurende dankbaarheid voor alle acties die jullie op dit moment uitvoeren. En in het bijzonder aan alle Amnesty-activisten en iedereen die betrokken is bij Amnesty International, in Venezuela en de hele wereld. Jullie campagnes helpen om de mensenrechtenschendingen in Venezuela en de rest van de wereld zichtbaar te maken. Ik ben echt heel dankbaar en stuur jullie allemaal een dikke broederlijke knuffel.’

Amnesty-vrijwilligers van over de hele wereld schreven namelijk brieven voor zijn vrijlating en die van Zárraga. Waarom de twee mannen zijn vrijgelaten, is onduidelijk. Het lijkt erop dat de autoriteiten af en toe wat gevangenen uitkiezen om onder voorwaarden vrij te laten als hen dat zo uitkomt. Toch hebben we ook reden om aan te nemen dat Amnesty’s acties aankomen bij de machthebbers in Venezuela en dat degenen voor wie we actie voeren daar profijt van hebben. We horen vaak van voormalige gevangenen dat nieuws over Amnesty’s acties via sociale media doordringt in gevangenissen en enorm wordt gewaardeerd door de gedetineerden.

Aan hun vrijlating zijn wel een aantal voorwaarden verbonden. Zo moeten ze zich om de zoveel tijd melden bij een lokale rechtbank.

14.11.2023

In Afghanistan is onderwijsactivist vrijgelaten

Amnesty International is verheugd dat in Afghanistan activist Matiullah Wesa is vrijgelaten. De Taliban arresteerden hem op 27 maart 2023.

Wesa zette zich in voor onderwijs, in het bijzonder voor meisjes, in afgelegen gebieden in Afghanistan. Hij bezocht die gebieden met zijn mobiele school. Na zijn vrijlating bedankte Wesa zijn vrienden voor hun steun en beloofde hij zijn werk voort te zetten. ‘Onze hoop en doelen zullen niet veranderen, noch worden verbroken, we zullen doorgaan met onze liefdadigheidsdiensten’, twitterde hij.

Matiullah Wesa richtte de vrijwilligersorganisatie PenPath op om onderwijs te geven aan meisjes op het platteland en afgelegen gebieden. PenPath verstrekte ook lesboeken en doorkruiste met een mobiele school het land. Wesa zette meer dan veertig scholen op. Volgens de Taliban waren dit illegale activiteiten omdat meisjes in Afghanistan na de basisschool geen onderwijs meer mogen volgen. Veel van de 3.000 vrijwilligers die voor de Wesa’s onderwijsorganisatie werkten, doken onder uit angst om ook te worden opgepakt.

Steun van religieuze en stamleiders

Tegen Trouw zei Wesa in december 2022 in een interview: ‘Veel van onze scholen zijn bij mensen thuis en in kleine dorpen. We zijn voortdurend in contact met de religieuze leiders en stamleiders in die dorpen. Veel van hen zijn het ook niet eens met het sluiten van middelbare scholen en universiteiten voor vrouwen en meisjes. Daarom kunnen we, met hun steun, doorgaan.’

Protest tegen schoolverbod voor meisjes

Op 15 augustus 2021 namen de Taliban de macht over in Afghanistan en kwam er een verbod op onderwijs voor vrouwen op middelbare scholen en later op universiteiten. In reactie hierop leidde Wesa openbare campagnes en bijeenkomsten waar werd geëist dat de Taliban de onderwijsinstellingen voor meisjes en vrouwen in Afghanistan heropenden. Na zijn arrestatie reisden gemeenschapsoudsten uit heel Afghanistan voor een ontmoeting met de Taliban om de vrijlating van Wesa te vragen.

06.10.2023

Nobelprijs voor gevangengezette Iraanse activist Mohammadi

De Iraanse mensenrechtenverdediger Narges Mohammadi heeft de Nobelprijs voor de Vrede 2023 gekregen. De kans dat ze de prijs zelf in ontvangst kan nemen is klein: Mohammadi zit een lange gevangenisstraf uit in de beruchte Evin-gevangenis in de Iraanse hoofdstad Teheran.                                             Comitévoorzitter Berit Reiss-Andersen begon de bekendmaking met de woorden ‘Vrouw, Leven, Vrijheid’. Dat is de slogan van de Iraanse protesten die een jaar geleden uitbraken na de dood van Jina/Mahsa Amini. Die drie woorden zijn volgens Reiss-Andersen tekenend voor haar inspanningen voor het respecteren van de mensenrechten in Iran.

Prominente mensenrechtenverdediger                                                                         De 51-jarige Mohammadi is een vooraanstaande activist die al eerder gevangenzat vanwege haar vreedzame inzet voor de mensenrechten. Ze is gemarteld, kreeg, doodsbedreigingen en medische zorg werd haar onthouden. Ook mag ze haar twee kinderen niet zien.                                                                                                        In oktober 2020 kwam ze vervroegd vrij nadat ze in 2016 tot 16 jaar cel was veroordeeld. Ze kreeg die straf onder meer omdat ze actievoerde tegen de doodstraf en voor haar deelname aan vreedzame protesten tegen zuuraanvallen op vrouwen.

Telkens opnieuw opgepakt                                                                                         Ze kon maar kort van haar vrijheid genieten, want in juni 2021 werd ze opnieuw veroordeeld. Deze keer kreeg ze 2,5 jaar gevangenisstraf, 80 zweepslagen en boetes opgelegd. Die straf kreeg ze alleen omdat ze op vreedzame wijze gebruikmaakte van haar recht op vrijheid van meningsuiting en vergadering. In januari 2022 werd Mohammadi opnieuw veroordeeld. Ze kreeg volgens Taghi Rahmani, haar echtgenoot die in Parijs woont, een straf van 8 jaar cel en 70 zweepslagen.

Ook in gevangenis activistisch                                                                                    In een zeldzaam telefonisch interview met de New York Times eerder dit jaar zei ze: ‘Hoe meer ze mij straffen, hoe meer ze van mij afnemen, hoe vastberadener ik word om te vechten totdat we democratie en vrijheid bereiken en niets minder.’               Zelfs vanuit de gevangenis uit Narges Mohammadi kritiek op de Iraanse regering. Ze organiseerde protesten en sit-ins nadat Iraniërs in opstand kwamen na de dood in detentie van Jina/Mahsa Amini in september 2022. Zij was opgepakt omdat ze de verplichte hoofddoek verkeerd zou hebben gedragen.

Amnesty’s oproep                                                                                                     Amnesty International kwam meermaals in actie om de Iraanse autoriteiten op te roepen Narges Mohammadi vrij te laten. Amnesty roept de internationale gemeenschap opnieuw op om zich in te spannen voor de onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating van Narges Mohammadi. Dat geldt ook voor alle andere vrouwen en mannen die ten onrechte gevangen zijn gezet, simpelweg omdat ze op vreedzame wijze hun mensenrechten uitoefenen, ook in de nasleep van de ‘Vrouw, Leven, Vrijheid’- protesten van 2022.

Jemen: zes Bahais vrijgelaten                                                           

In Jemen zijn na internationale druk zes gevangengenomen leden van de Bahai-minderheid vrijgelaten: een man en drie vrouwen in juni en twee mannen in juli. Volgens het Bahai International Committee is dat te danken aan de aanhoudende internationale druk, waaronder van Amnesty International.

Op 25 mei 2023 bestormden gewapende Houthi-troepen een vreedzame bijeenkomst van Bahais in Sanaa, de hoofdstad van Jemen. Ze pakten zeventien mensen met geweld op, onder wie vijf vrouwen. Bahais zijn een religieuze minderheid in Jemen die door de Houthi-autoriteiten zwaar worden gediscrimineerd. Het risico op marteling is dan ook groot voor de gevangenen. Ook zouden ze kunnen worden gedwongen valse bekentenissen af te leggen, waarna ze mogelijk de doodstraf kunnen krijgen.

Vrijlating stemt hoopvol                                                                                               

Onder internationale druk zijn inmiddels zes mensen vrijgelaten. Elf mensen, negen mannen en twee vrouwen, blijven echter in hechtenis en hun verblijfplaats blijft onbekend. Ze lopen het risico op verdere schendingen van hun rechten door de Houthi-autoriteiten, waaronder marteling en andere vormen van mishandeling of zelfs de dood. Ze moeten onmiddellijk en onvoorwaardelijk worden vrijgelaten. Amnesty International zal met een petitie de druk op blijven voeren op de Houti-autoriteiten.

Bahais al langer doelwit                                                                                            

Sinds 2015 documenteert Amnesty International de situatie van leden van de Bahai-gemeenschap in Jemen die worden vastgehouden door de feitelijke Houthi-autoriteiten. Ze worden onderworpen aan gedwongen verdwijning, marteling, en incommunicado gevangenschap waarbij geen enkel contact met de buitenwereld mogelijk is en de gevangenen een grote kans lopen om te worden gemarteld.

Achtergrond                                                                                                                

In Jemen woedt sinds 2015 een burgeroorlog. De overheid, gesteund door een door Saudi-Arabië geleide coalitie, strijdt tegen sjiitische Houthi-rebellen en diverse extremistische partijen. De Houthi’s zijn bondgenoten van de sjiitische beweging Hezbollah en Iran en streven naar meer autonomie in het noorden van Jemen waar ze lang de macht hadden.                                                                                         

Alle partijen bij het gewapende conflict in Jemen, inclusief de Houthi-troepen, de internationaal erkende regering, de Southern Transitional Council, de door Saudi-Arabië geleide coalitie en de door de Verenigde Arabische Emiraten gesteunde Jemenitische strijdkrachten maken zich schuldig aan misdrijven onder internationaal recht en mensenrechtenschendingen. Het gaat onder meer om opzettelijke moorden, willekeurige detenties, gedwongen verdwijningen, marteling en andere vormen van mishandeling, en oneerlijke processen.

In april 2023 vond een diplomatieke toenadering plaats en herstelden aartsrivalen Saudi-Arabië en Iran onder leiding van China de banden. Ook spraken de landen over het beëindigen van de strijd in Jemen. Saudi-Arabië en Iran gebruiken Jemen om hun onderlinge rivaliteit uit te vechten in een wrede oorlog. De toenadering tussen Iran en Saudi-Arabië kan bepalend zijn voor de toekomst van Jemen.

29 mei 2023

Deze keer ondanks alle inspanningen van Amnesty geen Goed Nieuws, maar helaas cijfers waar niemand blij van wordt. Een reden temeer om actie te blijven voeren!!!

Doodstraf 2022: hoogste aantal executies in 5 jaar                                

Het aantal gedocumenteerde executies in 2022 bereikte een recordhoogte. Dit kwam omdat landen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika die berucht zijn om hun executies grote aantallen executies uitvoerden. Dat meldt Amnesty International vandaag in zijn jaarlijkse onderzoek naar de doodstraf.

  • Hoogste aantal wettelijke executies wereldwijd sinds 2017
  • 81 mensen geëxecuteerd op één dag in Saudi-Arabië
  • Van 20 landen bekend dat ze executies uitvoerden
  • Zes landen hebben de doodstraf geheel of gedeeltelijk afgeschaft

In totaal werden 883 mensen geëxecuteerd in 20 landen, wat een stijging is van 53 procent ten opzichte van 2021. Deze stijging van executies – waarbij de duizenden executies die verondersteld worden in China plaats te vinden niet zijn meegeteld – werd geleid door landen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika, waar het gedocumenteerde aantal executies toenam van 520 in 2021 tot 825 in 2022.                                                                                                           

 ‘Landen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika schonden het internationale recht met hun toename van executies in 2022, en toonden een compleet gebrek aan respect voor mensenlevens’, zegt Agnès Callamard, secretaris-generaal van Amnesty International. ‘Het aantal mensen dat hun leven verloor steeg dramatisch in deze regio. In Saudi-Arabië werden 81 mensen op één dag geëxecuteerd. En in Iran werden mensen geëxecuteerd simpelweg omdat ze hun demonstratierecht uitoefenden, in een wanhopige poging om een einde te maken aan de populaire opstanden.
Het is verontrustend dat 90 procent van het aantal wereldwijde executies (China niet meegerekend) werd uitgevoerd in drie landen. In Iran ging het aantal gedocumenteerde executies omhoog van 314 in 2021 naar 576 in 2022; in Saudi-Arabië was het aantal drie keer zo hoog: van 65 in 2021 naar 196 in 2022 – het hoogste aantal opgetekend door Amnesty in 30 jaar – en in Egypte vonden 24 executies plaats.                                                                                       

In verschillende landen bleef de doodstraf omgeven door geheimzinnigheid, zoals in China, Noord-Korea en Vietnam – landen waarvan bekend is dat ze de doodstraf veelvuldig toepassen – wat inhoudt dat het werkelijke doodstrafcijfer wereldwijd veel hoger ligt. Hoewel het precieze aantal geëxecuteerden in China niet bekend is, is duidelijk dat de meeste executies in China plaatsvinden, meer dan in Iran, Saudi-Arabië, Egypte en de VS.

Vijf landen begonnen weer met executies                                                

 In 2022 begonnen vijf landen weer met het uitvoeren van executies: Afghanistan, Kuweit, Myanmar, Palestina en Singapore. Het aantal executies nam toe in Iran (van 314 naar 576), Saudi-Arabië (van 65 naar 196) en de Verenigde Staten (van 11 naar 18).

Het gedocumenteerde aantal mensen dat vanwege drugsgerelateerde misdrijven werd geëxecuteerd is ruim verdubbeld in 2022. Drugsgerelateerde executies schenden de internationale mensenrechtenwetgeving, waarin staat dat landen slechts executies mogen uitvoeren voor de ‘meest ernstige misdrijven’ – misdrijven waarbij sprake is van dood door opzet. Drugsgerelateerde executies vonden plaats in China, Saudi-Arabië (57), Iran (255) en Singapore (11), en maakten 37 procent uit van het totale wereldwijde aantal executies. Ook in Vietnam zijn mogelijk executies uitgevoerd voor drugsmisdrijven.

24 maart 2023

Iran vernietigt doodvonnis twee vrouwen (update)
Goed nieuws uit Iran. Op 18 maart 2023 werd daar Zahra Sedighi-Hamadani (Sareh) op borgtocht vrijgelaten. Ze was opgepakt omdat ze opkomt voor de rechten van lhbti+’ers in haar land. Enkele dagen eerder, op 13 maart, kwam ook Elham Choubdar op borgtocht vrij.
Eerder al vernam Amnesty International dat het Hooggerechtshof van Iran eind december 2022 de veroordeling en het doodvonnis van de lhbti-activisten had vernietigd. De 31-jarige Zahra Sedighi-Hamadani en de 24-jarige Elham Choubdar waren ter dood veroordeeld vanwege hun (vermeende) seksuele geaardheid en omdat ze openlijk durven op te komen voor de rechten van lhbti+’ers. Het Hooggerechtshof had hun zaken naar een lagere rechtbank doorverwezen voor een nieuw proces.

Veroordeling op uiterst vage gronden.
De twee vrouwen waren veroordeeld voor ‘het verspreiden van corruptie op aarde’ – een vage term waarmee ongewenst gedrag wordt aangeduid. Het is een absurde en verzonnen aanklacht. De Iraanse autoriteiten pakten Sedighi-Hamadani in oktober 2021 op. Dat gebeurde nadat ze berichten op sociale media had geplaatst waarin ze zich uitspreekt voor lhbti+-rechten. Ook werkte ze mee aan een documentaire van de BBC over de behandeling van lhbti+’ers in de Koerdische regio van Irak.

Oneerlijke procedures
De procedures die leidden tot de veroordeling van de vrouwen waren ronduit oneerlijk. Zahra Sedighi-Hamadani verdween na haar arrestatie voor 53 dagen. Gedurende deze tijd werd ze onderworpen aan beledigende ondervragingen waarbij geen advocaat aanwezig was. Ook zat ze langdurig in eenzame opsluiting, kreeg ze doodsbedreigingen en werd er gedreigd dat ze de voogdij over haar kinderen zou kwijtraken. Elham Choubdar zou onder druk gezet zijn om ‘bekentenissen’ af te leggen.

Amnesty bedankt alle deelnemers aan de Nationale Postcode Loterij
Eind maart ontving Amnesty International een schitterende cheque van de Nationale Postcode Loterij met een donatie van 3,6 miljoen euro. ‘Deze steun is juist nu extreem belangrijk’, zegt Dagmar Oudshoorn, directeur van Amnesty International Nederland. ‘In veel landen ter wereld – ook op ons eigen continent – worden politieke tegengeluiden gesmoord door onderdrukkende regeringen en mensenrechten geschonden’.
Dankzij de bijdragen van de Postcode Loterij kan Amnesty International wereldwijd steun bieden aan mensen die zich verzetten tegen onrecht, soms met grote risico’s voor hun eigen veiligheid of vrijheid.

10.03.2023

In de Amerikaanse staat Texas is executiedatum terdoodveroordeelde ingetrokken

In de Amerikaanse staat Texas is de executie van Andre Thomas, die gepland stond op 5 april 2023, ingetrokken. De rechter besloot hiertoe nadat de advocaten van Thomas meer tijd hadden gevraagd om zijn veroordeling aan te vechten in verband met zijn mentale gezondheid.

De Amerikaanse grondwet verbiedt de executie van mensen die niet in staat zijn de reden voor hun straf te begrijpen. Andre Thomas lijdt al lange tijd aan onder meer schizofrenie, en ervoer een langdurige en ernstige psychose op het moment van het misdrijf.

Executie geesteszieken verboden

In de zaak Ford versus Wainwright in 1986 bevestigde het Amerikaanse Hooggerechtshof dat de executie van ‘geesteszieken’ in strijd is met het verbod van het achtste amendement van de Amerikaanse grondwet op ‘wrede en ongebruikelijke straffen’.

Achtergrond

Andre Thomas kreeg het doodvonnis opgelegd voor een moord die hij in 2004 pleegde. Hij groeide op in armoede in een gezin met geestelijke beperkingen. Hij werd verwaarloosd en mishandeld en leed vanaf zeer jonge leeftijd aan hallucinaties. Hij deed meermalen een poging zichzelf te doden.

Er werden dit jaar acht executies uitgevoerd in de VS, waarvan vier in Texas. Dit brengt het totale aantal executies in de VS op 1.566 sinds het Amerikaanse Hooggerechtshof in 1976 het opleggen van de doodstraf weer goedkeurde. Texas is goed voor 582 van deze executies, 37 procent van het totale aantal in de VS sinds 1976. Dat zijn 461 executies meer dan de volgende staat dat de meeste doodvonnissen uitvoerde, het naburige Oklahoma.

  • 16 februari 2023

Yasaman Aryani en haar moeder vrijgelaten in Iran

Op 15 februari 2023 zijn Yasaman Aryani en haar moeder Monireh Arabshahi vrijgelaten. Aryani deelde samen met haar moeder op Internationale Vrouwendag 2019 witte bloemen uit aan vrouwelijke treinpassagiers. Ze droeg daarbij geen hoofddoek. Een video van haar actie ging viraal. Niet veel later werd ze gearresteerd.

Op 31 juli 2019 kreeg Yasaman Ayrani te horen dat ze veroordeeld was tot 16 jaar cel, waarvan ze ten minste 10 jaar moet uitzitten. Haar moeder kreeg dezelfde straf. In 2020 bracht het gerechtshof van Teheran de straf terug tot 9 jaar en 7 maanden. Daarvan moesten ze 5,5 jaar uitzitten. Nu zijn ze vervroegd vrijgelaten.

‘Ik zeg het luid’

‘Tijdens de dagen dat ik in de gevangenis zat, schreeuwden mijn broeders en zusters om vrijheid. Terwijl zij kogels en knuppels trotseerden en hun levens opofferden voor vrijheid, voelde ik meer dan ooit mij gevangenschap achter de tralies. Maar vandaag zeg ik het luid, ik zeg het ieder moment, ik zeg het onder marteling, de dood of vrijheid: #WomenLifeFreedom’, liet Ayrani na haar vrijlating op Instagram weten.

Verplichte hoofddoek

In Iran bestaat voor vrouwen een hijab-verplichting: ze moeten in het openbaar een hoofddoek dragen en hun armen en benen met wijde kleding bedekken. Deze verplichte kledingvoorschriften maken inbreuk op het recht op vrijheid van uiting en religie en privacy. Vrouwen willen zelf bepalen wat ze buiten de deur aantrekken en of ze hun haar bedekken of niet. In 2019 werd ook tegen de verplichte hoofddoek geprotesteerd. Vrouwen werden opgeroepen uit protest op woensdagen een witte hoofddoek te dragen.

Tijdens Amnesty’s wereldwijde schrijfactie Write for Rights werd in 2019 massaal voor de vrijlating van Aryani en Arabshahi geschreven. Ook in Geldrop-Mierlo!

 

Lees nog meer goed nieuws over acties van Amnesty International.

KLIK HIER

 

Actie banner