Vrouwendag

8 maart 2023 Internationale Vrouwendag

In Geldrop hebben we 2 acties gericht op vrouwen

  1. Petitie ondertekenen:

Taliban, respecteer de rechten van vrouwen en meisjes in Afghanistan.

Roep de Taliban-autoriteiten in Afghanistan op om de mensenrechten te respecteren.

Vanaf 6 maart liggen de petitielijsten op de leestafels in de bibliotheken van Geldrop en Mierlo

Vrouwen Afghanistan steeds zwaarder onderdrukt

Sinds de Taliban in Afghanistan in 2021 de macht overnamen, braken zij hun belofte om de rechten van vrouwen te beschermen. Zij worden nu het zwaarst getroffen. Vrouwen die voor de regering werkten werden massaal ontslagen. Meisjes is het verboden om naar de middelbare school of de universiteit te gaan. Vrouwen en meisjes mogen niet langer sporten en parken zijn voor hen verboden terrein. Ook worden ze gevangengezet voor kleine overtredingen van discriminerende regels.

Roep de Taliban-autoriteiten in Afghanistan op om de mensenrechten te respecteren.

Sinds de Taliban aan de macht kwamen, verliest de bevolking steeds meer vrijheden. Duizenden Afghanen worden willekeurig vastgehouden, zijn gemarteld of werden vermoord.

U kunt deze petitie ook digitaal tekenen klik dan hier

          2. Onze maandelijkse schrijfactie naar Guatemala

Laat jurist Virginia Laparra vrij!

Jurist Virginia Laparra uit Guatemala zit sinds februari 2022 gevangen. Ze is naar alle waarschijnlijkheid aangeklaagd omdat ze zich bezighoudt met corruptiezaken. Virginia Laparra werkte als openbaar aanklager voor een kantoor dat in 2008 werd opgericht om de grootschalige corruptie in Guatemala tegen te gaan. Ook andere aanklagers van dat kantoor worden voortdurend geïntimideerd en systematisch tegengewerkt tijdens hun onderzoeken.

4 jaar cel voor strijd tegen corruptie

Het proces tegen Virginia Laparra was vol onregelmatigheden. Ook zat ze 5 maanden lang, 23 uur per dag, opgesloten in een kleine cel zonder ramen. Virginia Laparra is op 16 december 2022 veroordeeld tot 4 jaar celstraf voor ‘machtsmisbruik’. Tijdens haar opsluiting krijgt ze niet voldoende medische zorg.

Je schrijft naar de Guatemalteekse autoriteiten en vraagt hen Virginia Laparra onmiddellijk onvoorwaardelijk vrij te laten.

U kunt de actie digitaal tekenen klik dan hier.

Wilt u aan meer acties meedoen klik dan hier.

Actie banner