- november: Iran: vreedzame actievoerdster voor mensenrechten
Laat Sharifeh Mohammadi onmiddellijk vrij
De revolutionaire rechtbank in de Iraanse provincie Gilan veroordeelde Sharifeh Mohammadi in juni 2024 tot de doodstraf. De reden? Ze voerde op vreedzame wijze actie voor mensenrechten. Zo kwam ze op voor de rechten van vrouwen en arbeiders en voor de afschaffing van de doodstraf. In oktober 2024 heeft het Hooggerechtshof het doodvonnis vernietigd en haar zaak doorverwezen voor revisie.
Sharifeh Mohammadi werd op 5 december 2023 willekeurig opgepakt bij haar thuis. Ze werd in de weken daarna herhaaldelijk ondervraagd. Tijdens die ondervragingen werd ze volgens een betrouwbare bron gefolterd om haar te dwingen valse bekentenissen af te leggen. Haar proces is uiterst oneerlijk verlopen. Ze diende een klacht in over de foltering en andere mishandeling die ze in de gevangenis onderging, maar haar klacht werd niet onderzocht. Haar advocaat kreeg slechts tien minuten spreektijd voor haar verdediging. De vreedzame mensenrechtenacties van Sharifeh Mohammadi zijn door de rechtbank aangevoerd als bewijs voor haar ‘activisme tegen de fundamenten van de Islamitische Republiek Iran’.
U schrijft een brief aan de autoriteiten van Iran en roept hen op, Sharifeh Mohammadi onmiddellijk onvoorwaardelijk vrij te laten.
- oktober: Egypte: oneerlijk proces
Laat Badr Mohamed onmiddellijk vrij
In 2013 waren er grote anti-regeringsdemonstraties op het Ramses Plein in de Egyptische hoofdstad Caïro. Daarbij kwamen bijna honderd demonstranten om het leven. De toen 17-jarige Badr Mohamed werd opgepakt, hoewel hij zegt dat hij niks met de protesten te maken had.
Badr Mohamed werd aanvankelijk vrijgelaten, maar drie jaar later alsnog gearresteerd. In januari 2023 werd hij in een oneerlijk proces veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf. Er is geen bewijs dat hij deelnam aan de protesten. Laat staan dat hij geweld zou hebben gebruikt
Badr Mohamed zit met vier anderen vast in een kleine cel, waar de temperatuur kan oplopen tot meer dan 40 graden. De gevangenen klagen over het gebrek aan eten en drinkbaar water. Badr Mohamed mag er maar drie of vier keer per week minder dan een uurtje uit. Slechts één keer per maand wordt hem kort familiebezoek toegestaan, wat veel te weinig is om een goede band op te bouwen met zijn driejarige dochtertje Amina. Zij werd geboren toen haar vader al gevangen zat.
U schrijft een brief aan de autoriteiten van Egypte en roept hen op, Badr Mohamed onmiddellijk onvoorwaardelijk vrij te laten.
- September: Pakistan: beschuldigd van terrorisme
Mogelijk 10 jaar cel voor journalist Farhad
De Pakistaanse journalist en dichter Ahmad Farhad uit Kasjmir werd op 15 mei met geweld uit zijn huis gehaald. Twee weken later dook hij op in een politiecel. Hij wordt onder meer beschuldigd van terrorisme en kan 10 jaar cel krijgen. Ahmad Farhad deed verslag van grootschalige protesten in Kasjmir voor economische rechten. Volgens de autoriteiten zou hij haat zaaiende berichten op sociale media hebben geplaatst. In werkelijkheid wordt hij alleen maar aangepakt omdat hij felle kritiek uit op de regering en het leger.
Al langer doelwit
De politie houdt Ahmad Farhad al 2 jaar in de gaten. Drie maanden geleden nog werden zijn familieleden door agenten bedreigd. Ze eisten dat hij zijn kritische berichten op sociale media zou verwijderen. Ahmad Farhad kwam 14 juni op borgtocht vrij. Het onderzoek naar de verzonnen beschuldigingen is nog gaande.
U schrijft een brief aan de Pakistaanse autoriteiten en roept hen op, alle aanklachten tegen Ahmad Farhad in te trekken.
- juni: Thailand: Recordstraf voor majesteitsschennis
Laat Anchan Preelert onmiddellijk vrij
De 68-jarige voormalig ambtenaar Anchan Preelert zou van haar pensioen moeten genieten. In plaats daarvan loopt ze het risico de rest van haar leven in de gevangenis door te brengen. Haar misdrijf? Ze deelde het politieke commentaar van iemand anders op YouTube en Facebook. Ze kreeg hiervoor een absurd hoge gevangenisstraf, die afloopt wanneer ze 107 zou zijn.
Recordstraf voor majesteitsschennis
Militairen vielen in 2015 het huis van Anchan Preelert binnen en arresteerden haar. Zes jaar later kreeg ze een recordstraf van 87 jaar gevangenis voor het online delen van audiofragmenten waarmee ze de monarchie zou beledigen. Later werd haar straf teruggebracht naar 43 en een half jaar.
U schrijft een brief aan de autoriteiten van Thailand en roept hen op Anchan Preelert onmiddellijk onvoorwaardelijk vrij te laten. Ze heeft niets misdaan.
- mei: Koeweit: discriminatie Bedoun-activist
Laat Bedoun-activist vrij
Mohammad al-Barghash komt op voor de rechten van de Bedoun, een staatloze minderheid in Koeweit. Hij kreeg in januari 3 jaar cel opgelegd omdat hij in een interview met een buitenlandse zender sprak over discriminatie van zijn volk. Volgens de autoriteiten zou hij daarmee nepnieuws hebben verspreid.
Discriminatie minderheidsgroep
De autoriteiten in Koeweit weigeren de Bedoun, die al generaties lang in het land wonen, een paspoort te geven. Dit betekent onder meer dat ze niet mogen stemmen en beperkt toegang hebben tot gezondheidszorg en onderwijs. Mohammad al-Barghas uit regelmatig kritiek op de behandeling van de Bedoun. Hij werd ook al eerder opgepakt voor het organiseren van vreedzame protesten.
U schrijft naar de autoriteiten van Koeweit en roept hen op Mohammad al-Barghash onmiddellijk vrij te laten.
- april: Egypte: straf voor werk broer
Geef Hashad een goed kunstbeen
De 26-jarige Oqba Hashad uit Egypte zit al bijna 5 jaar onterecht vast. Hij wordt gestraft voor het werk van zijn broer. Die deed onderzoek naar mensenrechtenschendingen. Hashad verloor als kind een deel van zijn been en kan zonder prothese niet lopen. Hij had dus een groot probleem toen zijn prothese in de gevangenis brak. Bijna 2 jaar lang kreeg hij geen nieuwe. In januari van dit jaar kreeg hij er eindelijk wel één. Maar die heeft de verkeerde maat en is dus onbruikbaar.
Gemarteld en mishandeld
Hashad heeft al heel wat doorstaan in de gevangenis. Hij werd geslagen en kreeg elektroshocks en mocht lange tijd met niemand contact hebben. Ook krijgt hij geen medische zorg voor het resterende deel van zijn been. Hashad zou überhaupt niet in de gevangenis moeten zitten. Zijn wrede behandeling is enkel en alleen een vergelding voor het activisme van zijn broer.
U schrijft naar de autoriteiten van Egypte en roept hen op, Oqba Hashad onmiddellijk vrij te laten en in de tussentijd de juiste medische zorg te geven.
- maart: Verenigde Staten: oneerlijk proces
Geef Leonard Peltier gratie
Voor de inheems-Amerikaanse activist Leonard Peltier voerden we al enkele keren actie (2014, 2015, 2019, 2021). Hij was lid van de American Indian Movement, een organisatie die opkomt voor de rechten van de Amerikaanse inheemse indianenbevolking.
Leonard Peltier zit nu al 48 jaar gevangen voor de moord op twee FBI-agenten. Na een oneerlijk proces kreeg hij levenslang. Bewijs werd daarbij achtergehouden en getuigen werden gemanipuleerd en geïntimideerd. Leonard Peltier heeft al geruime tijd ernstige gezondheidsklachten.
Gratie mogelijk laatste kans
Leonard Peltier houdt vol onschuldig te zijn. Daarom hebben de autoriteiten altijd geweigerd hem vervroegd vrij te laten. Leonard Peltier komt in 2024 eindelijk opnieuw in aanmerking voor een vervroegde vrijlating.
U schrijft een brief aan de Amerikaanse president waarin u hem oproept Leonard Peltier onmiddellijk gratie te verlenen.
- februari: Tunesië: vrijlating presidentskandidaat
Laat presidentskandidaat Abir Moussi vrij
Op 3 oktober 2023, enkele dagen nadat ze had aangekondigd zich kandidaat te willen stellen bij de volgende presidentsverkiezingen, werd oppositiefiguur Abir Moussi door leden van de Tunesische veiligheidsdiensten aangehouden. Zij had geprobeerd beroep aan te tekenen tegen bepaalde presidentiële decreten over de komende plaatselijke verkiezingen wegens een gebrek aan transparantie van de verkiezingsprocedure. Veiligheidsagenten pakten haar op en brachten haar naar een onbekende locatie.
Op 5 oktober werd Abir Moussi door een onderzoeksrechter ondervraagd met betrekking tot een aantal aan veiligheid gerelateerde aantijgingen. De rechter besliste dat zij in voorlopige hechtenis zou blijven. Volgens de tenlastelegging zou Abir Moussi ijveren om “de regeringswijze te veranderen”, “geweld op het Tunesische grondgebied te bevorderen” en “aanvallen te lanceren om onrust te bevorderen”. Verder zou zij “persoonlijke gegevens verwerken zonder toestemming van de betrokken personen” en zou zij “het recht om te werken in het gedrang brengen”. Zij riskeert de doodstraf.
De aanklachten tegen Abir Moussi zijn uitsluitend gebaseerd op de vreedzame uitoefening van het recht op vrije meningsuiting en het recht op vreedzame vergadering. Volgens haar advocaten gaat haar gezondheid sinds haar aanhouding achteruit en het zou nog erger kunnen worden nadat ze op 28 november in hongerstaking ging.
U schrijft naar de autoriteiten van Tunesië en roept hen op Abir Moussi onmiddellijk vrij te laten en de aanklachten tegen haar in te trekken.
- januari: Cuba: gevangen vanwege protestlied
Negen jaar cel voor protestlied
Maykel Castillo Pérez, beter bekend onder zijn artiestennaam Maykel Osorbo, is een Cubaanse muzikant. Hij is vanwege zijn in liederen geuite kritische houding door de overheid regelmatig lastig gevallen en willekeurig gearresteerd. Hij werd in 2022 door een rechtbank in Havana veroordeeld tot een celstraf van negen jaar.
Sinds april 2023 wordt Maykel Castillo Pérez ernstig mishandeld zowel door medegevangenen als door gevangenispersoneel. Toch weigeren de autoriteiten hem in veiligheid te brengen, laat staan vrij te laten. Uit protest naaide Maykel Castillo Pérez zijn mond dicht. Als straf daarvoor mag hij zijn familie niet meer zien. In een laatste telefoongesprek zei hij tegen een vriend: ‘Ik sterf liever met trots in een kist dan dat ik buig.’ Ondanks zijn slechte gezondheidstoestand heeft Maykel Castillo Pérez maar een beperkte toegang tot medische verzorging.
U schrijft een brief aan de autoriteiten van Cuba en roept hen op Maykel Castillo Pérez onmiddellijk onvoorwaardelijk vrij te laten.