Schrijfacties 2022

  • december: Algerije: laat klokkenluider vrij

Laat klokkenluider Mohamed Benhlima vrij

De Algerijnse activist en klokkenluider Mohamed Benhlima is op 4 september 2022 veroordeeld tot 12 jaar cel voor onder meer het verspreiden van nepnieuws. De ex-militair bracht corruptie binnen het leger naar buiten. Ook deed hij mee aan een vreedzaam anti-regeringsprotest. Hij kreeg eerder al de doodstraf vanwege spionage.

Momenteel zit Mohamed Benhlima in isolatie. Hij wordt slecht behandeld. Elke dag mag hij maar 10 minuten uit zijn cel. Maaltijden, kleding en familiebezoeken worden hem deels of zelfs helemaal ontzegd.

U schrijft een brief aan de Algerijnse autoriteiten waarin u hen oproept Mohamed Benlihma onmiddellijk vrij te laten.

  • november: Burundi: advocaat onterecht in de cel

Advocaat nog altijd onterecht in de cel

Ruim een jaar geleden, op 29 september 2021, bevestigde het Hof van Beroep van Ngozi de gevangenisstraf van 5 jaar van de Burundese advocaat Tony Germain Nkina. Hij werd op 13 oktober 2020 gearresteerd en beschuldigd van het in gevaar brengen van de staatsveiligheid. Zijn veroordeling wegens “collaboratie met rebellen die Burundi aanvielen” volgde na een manifest oneerlijk proces. Het tegen hem gepresenteerde bewijsmateriaal wijst erop, dat zijn vervolging politiek gemotiveerd is en dat hij alleen maar is gestraft vanwege zijn voormalige mensenrechtenwerk.

Mensenrechtenwerk onmogelijk gemaakt

De meeste Burundese maatschappelijke organisaties en mediabedrijven werden in 2015 door de regering gesloten. Dat geldt ook voor Burundi’s bekendste mensenrechtenorganisatie APRODH. Tony Germain Nkina vertegenwoordigde deze organisatie in de provincie Kayanza. In Burundi is het recht op vrijheid van meningsuiting ernstig ingeperkt en kunnen de meeste onafhankelijke mensenrechtenorganisaties hun werk nog steeds niet uitvoeren, omdat er arrestatiebevelen openstaan tegen hun activisten.

U schrijft  – opnieuw (eerder in oktober 2021) – een brief aan de autoriteiten van Burundi en roept hen op, alle aanklachten tegen Tony Germain Nkina te laten vallen en hem onmiddellijk onvoorwaardelijk vrij te laten.

  • oktober: Iran: politiek activist

Politiek activist krijgt mogelijk de doodstraf

De Duits-Iraanse politiek activist Jamshid Sharmahd kan in Iran de doodstraf krijgen na een uiterst oneerlijk proces. Sharmahd wordt sinds juli 2020 vastgehouden op een onbekende plaats, zonder contact met een advocaat. Hij mocht onlangs met zijn familie bellen. Hij vertelde dat hij gemarteld werd en in een kleine cel zit opgesloten waar hij nog geen twee stappen kan zetten.

Beschuldigd van terrorisme

Jamshid Sharmahd maakte een website voor de oppositiegroep Kingdom Assembly of Iran. Daarop stonden berichten over aanvallen met explosieven in Iran, waarvoor de groep zegt verantwoordelijk te zijn. Sharmahd ontkent dat hij iets met de explosies te maken heeft.

U schrijft een brief aan de autoriteiten van Iran en roept hen op, Jamshid Sharmahd onmiddellijk vrij te laten.

  • september: Marokko: journalist krijgt geen eerlijk proces

Geen eerlijk proces voor journalist

De Marokkaanse kritische onderzoeksjournalist Omar Radi kreeg in maart 2022 in hoger beroep te horen dat zijn celstraf van 6 jaar blijft staan. Eerder kreeg hij die straf opgelegd op beschuldiging van verkrachting en spionage. Dat gebeurde na een buitengewoon oneerlijk proces waarbij belangrijke getuigenissen en bewijsmateriaal voor Radi’s verdediging werden verworpen.

Volgens de Marokkaanse autoriteiten zou Omar Radi geld van buitenlandse inlichtingendiensten hebben ontvangen. Maar het ging om onderzoeksbeurzen voor zijn journalistieke werk. Hij werd ook beschuldigd van ‘verkrachting’, maar Radi ontkent dat dit gebeurd is. Beschuldigingen van seksueel geweld moeten goed worden onderzocht en daders moeten voor de rechter worden gebracht. Dat moet wel in een eerlijk proces gebeuren.

U schrijft een brief aan de Marokkaanse autoriteiten en roept hen op Radi’s veroordeling vanwege spionage te vernietigen. De aanklacht van verkrachting moet in een eerlijk proces worden onderzocht.

  • juni: Qatar: advocaten levenslang voor deelname protest

Advocaten krijgen levenslang voor deelname protest

In augustus 2021 werd de Qatarese advocaat Hassa bin Ali Abu Shurayda al-Marri aangehouden. De reden was dat hij meedeed aan een protest tegen een nieuwe discriminerende verkiezingswet in Qatar. De wet werd bekritiseerd omdat leden van de Al Murra-stam worden uitgesloten van deelname aan de verkiezingen voor de Shura Raad.

Zijn broer Rashed bin Ali Abu Shurayda al-Marri werd eveneens aangehouden toen hij, zelf ook advocaat, navraag deed naar de reden waarom zijn broer aangehouden was. De broers weigerden een verklaring te ondertekenen waarin ze beloven te stoppen met het bekritiseren van de nieuwe wet. Sinds hun aanhouding zitten Hazza al-Marri en Rashed al-Marri in isolatie. Op 10 mei 2022 zijn beide broers veroordeeld tot een levenslange celstraf.

U schrijft een brief aan de Qatarese autoriteiten en roept hen op Hazza bin Ali Abu Shurayda al-Marri en Rashed bin Ali Abu Shurayda al-Marri onmiddellijk vrij te laten.

  • mei: Sudan: gemartelde tieners

Tieners gruwelijk gemarteld

Mohammed Adam (17) en Mohammed al-Fatih (18) uit Sudan werden op 14 januari 2022 met geweld opgepakt toen zij een ziekenhuis verlieten. Mohammed Adam werd een dag eerder in zijn been geschoten tijdens protesten tegen de militaire regering.

De twee tieners zijn tijdens hun verhoor gruwelijk gemarteld. Een vriend van Mohammed Adam die ook was opgepakt, vertelde dat agenten hem op dat gewonde been sloegen. Ook zijn moeder zag gruwelijke tekenen van marteling: toen ze haar zoon bezocht, zag ze dat er twee spijkers in zijn benen waren geslagen en dat hij niet kon lopen. Medische zorg voor zijn verwondingen krijgt hij niet.

De tieneractivisten zijn zeer waarschijnlijk opgepakt vanwege de dood van een politieman tijdens de protesten. Maar hiervoor is geen bewijs naar buiten gebracht en ze zijn niet aangeklaagd.

U schrijft naar de autoriteiten van Sudan en roept hen op Mohammed Adam en Mohammed al-Fatih onmiddellijk vrij te laten, tenzij ze worden aangeklaagd voor een internationaal erkend misdrijf.

  • april: Vietnam: mensenrechterverdedigster

Mensenrechtenverdedigster aangeklaagd

Nguyen Thuy Hanh is een bekende mensenrechtenverdedigster uit Hanoi. Zij werd op 21 april 2021 gearresteerd en aangeklaagd wegens “oppositie tegen de staat van de Socialistische Republiek Vietnam”. In het geval van veroordeling wachten haar mogelijk 20 jaar gevangenisstraf.

Nguyen Thuy Hanh heeft door middel van een door haar gestichte organisatie onmisbare humanitaire steun verleend aan talloze onrechtmatig gedetineerde personen en hun families. Deze gevangenen zijn vaak tot lange gevangenisstraffen veroordeeld en verblijven dikwijls in zeer slechte omstandigheden.

Voor haar arrestatie had Nguyen Thuy Hanh bekendgemaakt dat ze haar activiteiten om gezondheidsredenen vooralsnog zou laten rusten. Omdat haar familie en haar advocaten geen contact met haar mogen hebben, maken zij zich grote zorgen over haar situatie.

U schrijft naar de autoriteiten van Vietnam en roept hen op, de strafrechtelijke vervolging van Nguyen Thuy Hanh te stoppen en haar onmiddellijk onvoorwaardelijk vrij te laten.

  • maart: Internationale Vrouwendag: 2 acties gericht op vrouwen

Onze maandelijkse brief:

  • Stop het onderdrukken van vrouwelijke demonstranten

Op 9 november 2020 ging Quetzaly Rojas, een jonge mensenrechtenverdedigster, die opkomt voor vrouwenrechten in Mexico, in Cancún de straat op om gerechtigheid te eisen voor de moord op een vrouw in haar gemeenschap. De politie onderdrukte het protest met geweld en schoot daarbij scherpe munitie in de lucht om de demonstrerende menigte verdrijven. Quetzaly Rojas werd gearresteerd en het Stadhuis binnengesleept, in de buurt waarvan de demonstratie werd gehouden. Daar werd ze geslagen en geschopt en door een politieagent aangerand.

Wat Quetzaly Rojas meemaakte, is niet uniek. Dat politiemensen demonstraties van vrouwen met geweld onderdrukken, komt regelmatig voor in Mexico, een land waar geweld tegen vrouwen wel normaal lijkt.

Amnesty International heeft heel wat gevallen gedocumenteerd waarin de politie willekeurig vrouwelijke demonstranten vasthoudt, hen slaat en seksueel geweld tegen hen gebruikt als straf voor het deelnemen aan demonstraties.

U schrijft naar de Mexicaanse autoriteiten en roept hen op de nodige maatregelen te nemen om te waarborgen dat vrouwen hun rechten vreedzaam kunnen uitoefenen.

Zeg JA, voor een betere wet tegen verkrachting! 

Slachtoffers van verkrachting worden in Nederland onvoldoende beschermd. Zeventig procent ‘bevriest’ van angst en kan zich daardoor niet verzetten. Volgens de wet ben je dan niet verkracht, omdat bewijs van dwang ontbreekt. Dat moet veranderen. De wet moet gebaseerd zijn op het gebrek aan instemming, niet op de aanwezigheid van dwang.

Een nieuw veelbelovend wetsvoorstel moet daar eindelijk verandering in brengen, maar dit is nog steeds niet naar de Tweede Kamer gestuurd en de minister gaf eerder aan deze wet pas in 2024 (!) te willen gaan implementeren. Zo lang kunnen we niet wachten!

Roep de politiek op zo snel mogelijk een wet aan te nemen die alle seks zonder instemming noemt wat het is: verkrachting.

  • februari: Iran: studenten verdacht

Studenten opgepakt en gemarteld

De Iraanse veiligheidsdienst pakte studenten Ali Youseni (21) en Amir Hossein Moradi (22) in april 2020 op. Ze worden verdacht van het hebben van banden met een oppositiegroep. Na hun arrestatie hielden agenten hen 60 dagen vast zonder contact met de buitenwereld. Ze werden geslagen en gedwongen te ‘bekennen’. Beiden werden ondervraagd over hun deelname aan vreedzame protesten in 2020.

Op 3 juli 2021 werden Ali Youseni en Amir Hossein Moradi onder meer aangeklaagd voor ‘het verspreiden van corruptie op aarde’. Als de twee studenten hiervoor veroordeeld worden, kunnen ze de doodstraf krijgen. Ze werden ook valselijk beschuldigd van het in het bezit hebben van explosieven.

U schrijft naar de autoriteiten van Iran en roept hen op Ali Youseni en Amir Hossein Moradi onmiddellijk vrij te laten.

  • januari: Algerije: activist

Activist krijgt 5 jaar cel

De Algerijnse activist Mohad Gasmi is op 17 oktober veroordeeld tot 5 jaar cel omdat hij terrorisme zou verheerlijken. Hij schreef in 2018 op Facebook dat een bekende Algerijnse militant geradicaliseerd zou zijn omdat de overheid niet zorgt voor haar burgers. Met dat Facebook-bericht maakte Mohad Gasmi alleen maar gebruik van zijn recht op vrijheid van meningsuiting.

Mohad Gasmi was een van de protestleiders tegen gaswinning in het zuiden van Algerije. Ook nam hij in 2019 deel aan de Hirak-protesten, waarbij werd opgeroepen tot politieke hervormingen. De overheid gebruikt vaker valse aanklachten om activisten en journalisten als terroristen weg te zetten en hun zo de mond te snoeren.

U schrijft een brief aan de autoriteiten van Algerije en roept hen op Mohad Gasmi onmiddellijk onvoorwaardelijk vrij te laten.