Schrijfacties 2022

  • mei: Sudan: gemartelde tieners

Tieners gruwelijk gemarteld

Mohammed Adam (17) en Mohammed al-Fatih (18) uit Sudan werden op 14 januari 2022 met geweld opgepakt toen zij een ziekenhuis verlieten. Mohammed Adam werd een dag eerder in zijn been geschoten tijdens protesten tegen de militaire regering.

De twee tieners zijn tijdens hun verhoor gruwelijk gemarteld. Een vriend van Mohammed Adam die ook was opgepakt, vertelde dat agenten hem op dat gewonde been sloegen. Ook zijn moeder zag gruwelijke tekenen van marteling: toen ze haar zoon bezocht, zag ze dat er twee spijkers in zijn benen waren geslagen en dat hij niet kon lopen. Medische zorg voor zijn verwondingen krijgt hij niet.

De tieneractivisten zijn zeer waarschijnlijk opgepakt vanwege de dood van een politieman tijdens de protesten. Maar hiervoor is geen bewijs naar buiten gebracht en ze zijn niet aangeklaagd.

U schrijft naar de autoriteiten van Sudan en roept hen op Mohammed Adam en Mohammed al-Fatih onmiddellijk vrij te laten, tenzij ze worden aangeklaagd voor een internationaal erkend misdrijf.

  • april: Vietnam: mensenrechterverdedigster

Mensenrechtenverdedigster aangeklaagd

Nguyen Thuy Hanh is een bekende mensenrechtenverdedigster uit Hanoi. Zij werd op 21 april 2021 gearresteerd en aangeklaagd wegens “oppositie tegen de staat van de Socialistische Republiek Vietnam”. In het geval van veroordeling wachten haar mogelijk 20 jaar gevangenisstraf.

Nguyen Thuy Hanh heeft door middel van een door haar gestichte organisatie onmisbare humanitaire steun verleend aan talloze onrechtmatig gedetineerde personen en hun families. Deze gevangenen zijn vaak tot lange gevangenisstraffen veroordeeld en verblijven dikwijls in zeer slechte omstandigheden.

Voor haar arrestatie had Nguyen Thuy Hanh bekendgemaakt dat ze haar activiteiten om gezondheidsredenen vooralsnog zou laten rusten. Omdat haar familie en haar advocaten geen contact met haar mogen hebben, maken zij zich grote zorgen over haar situatie.

U schrijft naar de autoriteiten van Vietnam en roept hen op, de strafrechtelijke vervolging van Nguyen Thuy Hanh te stoppen en haar onmiddellijk onvoorwaardelijk vrij te laten.

  • maart: Internationale Vrouwendag: 2 acties gericht op vrouwen

Onze maandelijkse brief:

  • Stop het onderdrukken van vrouwelijke demonstranten

Op 9 november 2020 ging Quetzaly Rojas, een jonge mensenrechtenverdedigster, die opkomt voor vrouwenrechten in Mexico, in Cancún de straat op om gerechtigheid te eisen voor de moord op een vrouw in haar gemeenschap. De politie onderdrukte het protest met geweld en schoot daarbij scherpe munitie in de lucht om de demonstrerende menigte verdrijven. Quetzaly Rojas werd gearresteerd en het Stadhuis binnengesleept, in de buurt waarvan de demonstratie werd gehouden. Daar werd ze geslagen en geschopt en door een politieagent aangerand.

Wat Quetzaly Rojas meemaakte, is niet uniek. Dat politiemensen demonstraties van vrouwen met geweld onderdrukken, komt regelmatig voor in Mexico, een land waar geweld tegen vrouwen wel normaal lijkt.

Amnesty International heeft heel wat gevallen gedocumenteerd waarin de politie willekeurig vrouwelijke demonstranten vasthoudt, hen slaat en seksueel geweld tegen hen gebruikt als straf voor het deelnemen aan demonstraties.

U schrijft naar de Mexicaanse autoriteiten en roept hen op de nodige maatregelen te nemen om te waarborgen dat vrouwen hun rechten vreedzaam kunnen uitoefenen.

Zeg JA, voor een betere wet tegen verkrachting! 

Slachtoffers van verkrachting worden in Nederland onvoldoende beschermd. Zeventig procent ‘bevriest’ van angst en kan zich daardoor niet verzetten. Volgens de wet ben je dan niet verkracht, omdat bewijs van dwang ontbreekt. Dat moet veranderen. De wet moet gebaseerd zijn op het gebrek aan instemming, niet op de aanwezigheid van dwang.

Een nieuw veelbelovend wetsvoorstel moet daar eindelijk verandering in brengen, maar dit is nog steeds niet naar de Tweede Kamer gestuurd en de minister gaf eerder aan deze wet pas in 2024 (!) te willen gaan implementeren. Zo lang kunnen we niet wachten!

Roep de politiek op zo snel mogelijk een wet aan te nemen die alle seks zonder instemming noemt wat het is: verkrachting.

  • februari: Iran: studenten verdacht

Studenten opgepakt en gemarteld

De Iraanse veiligheidsdienst pakte studenten Ali Youseni (21) en Amir Hossein Moradi (22) in april 2020 op. Ze worden verdacht van het hebben van banden met een oppositiegroep. Na hun arrestatie hielden agenten hen 60 dagen vast zonder contact met de buitenwereld. Ze werden geslagen en gedwongen te ‘bekennen’. Beiden werden ondervraagd over hun deelname aan vreedzame protesten in 2020.

Op 3 juli 2021 werden Ali Youseni en Amir Hossein Moradi onder meer aangeklaagd voor ‘het verspreiden van corruptie op aarde’. Als de twee studenten hiervoor veroordeeld worden, kunnen ze de doodstraf krijgen. Ze werden ook valselijk beschuldigd van het in het bezit hebben van explosieven.

U schrijft naar de autoriteiten van Iran en roept hen op Ali Youseni en Amir Hossein Moradi onmiddellijk vrij te laten.

  • januari: Algerije: activist

Activist krijgt 5 jaar cel

De Algerijnse activist Mohad Gasmi is op 17 oktober veroordeeld tot 5 jaar cel omdat hij terrorisme zou verheerlijken. Hij schreef in 2018 op Facebook dat een bekende Algerijnse militant geradicaliseerd zou zijn omdat de overheid niet zorgt voor haar burgers. Met dat Facebook-bericht maakte Mohad Gasmi alleen maar gebruik van zijn recht op vrijheid van meningsuiting.

Mohad Gasmi was een van de protestleiders tegen gaswinning in het zuiden van Algerije. Ook nam hij in 2019 deel aan de Hirak-protesten, waarbij werd opgeroepen tot politieke hervormingen. De overheid gebruikt vaker valse aanklachten om activisten en journalisten als terroristen weg te zetten en hun zo de mond te snoeren.

U schrijft een brief aan de autoriteiten van Algerije en roept hen op Mohad Gasmi onmiddellijk onvoorwaardelijk vrij te laten.