Schrijfacties 2023

  • juni: Saudi-Arabië: absurde straf voor twitterberichten

Laat Salma al-Shehab onmiddellijk vrij

Nadat de Saudische wetenschapper en moeder Salma al-Shehab Twitterberichten over vrouwenrechten deelde, werd ze op 1 januari 2021 gearresteerd. Ze zat maar liefst 285 dagen in eenzame opsluiting en werd verhoord zonder advocaat. Nu is ze veroordeeld tot 27 jaar cel plus een reisverbod van nog eens 27 jaar als ze weer vrijkomt. Uit protest is ze sinds 23 maart 2023 in hongerstaking.

Gestraft voor online mening delen

Salma Al-Shehab kreeg de absurd lange straf nadat ze veroordeeld werd voor terrorisme. Met haar tweets zou zij ‘de openbare orde verstoren en de samenleving ontwrichten’. In Saudi-Arabië zitten tientallen vreedzame activisten, journalisten en dichters vast na valse aanklachten van ‘terrorisme’ vanwege het delen van hun mening op sociale media.

U schrijft een brief aan de autoriteiten van Saudi-Arabië en roept hen op Salma al-Shehab onmiddellijk onvoorwaardelijk vrij te laten.

  • mei:Belarus: absurde straf voor werken voor mensenrechtenorganisatie

Laat Marfa Rabkova vrij

Marfa Rabkova uit Belarus heeft op 28 februari 2023 in hoger beroep 14 jaar en 9 maanden celstraf gekregen. Een absurd hoge straf. Ze heeft niets misdaan. Ze wordt enkel gestraft omdat ze werkte voor de bekende mensenrechtenorganisatie Viasna, die inmiddels in Belarus verboden is.

Marfa Rabkova zit al sinds september 2020 vast. Ze werd veroordeeld wegens onder meer ‘het voorbereiden van massarellen’ en ‘betrokkenheid bij een criminele organisatie’. Dit zijn valse aanklachten. Ook de voorzitter van Viasna en Nobelprijswinnaar Ales Bialiatski kreeg op 3 maart 2023 een lange gevangenisstraf vanwege zijn inzet voor de mensenrechten in Belarus.

U schrijft naar de autoriteiten van Belarus en roept hen op Marfa Rabkova onmiddellijk vrij te laten.

  • april: Burundi: ten onrechte gevangen journalist

Laat ten onrechte gevangen journalist vrij

Op 2 januari 2023 veroordeelde een Burundese rechter journalist Floriane Irangabiye tot 10 jaar gevangenisstraf. Zij wordt gestraft omdat ze zich in een radio-uitzending kritisch uitliet over de regering.

Floriane Irangabiye woont al meer dan tien jaar in buurland Rwanda. Ze was in augustus 2022 in Burundi op bezoek bij haar familie toen ze werd opgepakt. Ze noemde tijdens een online radio-uitzending de Burundese overheid ‘wreed’ en zei dat burgers zich niet uitspreken uit angst om vermoord te worden. Dit audiofragment werd als bewijsmateriaal tegen haar gebruikt in de rechtszaal. Floriane Irangabiye opsluiten is een aanslag op de vrijheid van meningsuiting in Burundi.

Sinds 2015 protesteren Burundezen tegen onderdrukking en het sluiten van maatschappelijke organisaties en media. Tegen veel activisten die het land zijn ontvlucht, loopt een arrestatiebevel. Meer dan tien van hen werden bij verstek veroordeeld tot levenslange gevangenisstraffen.

U schrijft naar de autoriteiten van Burundi en roept hen op, Florian Irangabiye onmiddellijk onvoorwaardelijk vrij te laten.

  • maart: Guatemala: Jurist wordt vastgehouden omdat ze zich bezighoudt met corruptiezaken

Laat jurist Virginia Laparra vrij!

Jurist Virginia Laparra uit Guatemala zit sinds februari 2022 gevangen. Ze is naar alle waarschijnlijkheid aangeklaagd omdat ze zich bezighoudt met corruptiezaken. Virginia Laparra werkte als openbaar aanklager voor een kantoor dat in 2008 werd opgericht om de grootschalige corruptie in Guatemala tegen te gaan. Ook andere aanklagers van dat kantoor worden voortdurend geïntimideerd en systematisch tegengewerkt tijdens hun onderzoeken.

4 jaar cel voor strijd tegen corruptie

Het proces tegen Virginia Laparra was vol onregelmatigheden. Ook zat ze 5 maanden lang, 23 uur per dag, opgesloten in een kleine cel zonder ramen. Virginia Laparra is op 16 december 2022 veroordeeld tot 4 jaar celstraf voor ‘machtsmisbruik’. Tijdens haar opsluiting krijgt ze niet voldoende medische zorg.

Je schrijft naar de Guatemalteekse autoriteiten en vraagt hen Virginia Laparra onmiddellijk onvoorwaardelijk vrij te laten.

  • februari: China: Journalist is ernstig ziek en heeft medische hulp nodig

Geef journalist Huang Qi medische hulp

Journalist Huang Qi zit een gevangenisstraf uit van 12 jaar, alleen omdat hij een website over mensenrechtenschendingen in China beheerde. Hij zit sinds 2016 vast. Huang Qi is ernstig ziek en heeft dringend hulp nodig. Maar de gevangenisautoriteiten weigeren dit.

Al voor zijn detentie leed Huang Qi aan nierfalen, een waterhoofd en aandoeningen aan zijn hart en longen. In de gevangenis kreeg hij ook een ernstige schildklieraandoening. Dit maakt hem heel kwetsbaar. Medische zorg krijgt hij niet.

U schrijft naar de autoriteiten van Iran en roept hen op Huang Qi onmiddellijk vrij te laten. Ook moet Huang Qi dringend medische zorg krijgen.

  • januari: Egypte: advocaat onterecht vast en heeft medische hulp nodig

Laat Hoda Abdelmoniem vrij

De Egyptische advocaat Hoda Abdelmoniem werd op 1 november 2018 geblinddoekt meegenomen door de autoriteiten. Sindsdien zit ze vast. De aanklachten tegen haar, waaronder het ‘deelnemen aan een terroristische beweging’, zijn verzonnen om haar mensenrechtenwerk dwars te zitten.

Hoda Abdelmoniem lijdt aan nierfalen en heeft een hartafwijking. Volgens artsen moet ze behandeld worden in het ziekenhuis, maar daar mag ze niet naartoe. Ook wordt het contact met haar familie en advocaat haar grotendeels ontzegd.

U schrijft een brief aan de autoriteiten van Egypte en roept hen op Hoda Abdelmoniem onmiddellijk onvoorwaardelijk vrij te laten en alle aanklachten tegen haar in te trekken. Ook moet ze spoedig medische hulp krijgen.