Schrijfacties 2024

  • april: Egypte: straf voor werk broer

Geef Hashad een goed kunstbeen

De 26-jarige Oqba Hashad uit Egypte zit al bijna 5 jaar onterecht vast. Hij wordt gestraft voor het werk van zijn broer. Die deed onderzoek naar mensenrechtenschendingen. Hashad verloor als kind een deel van zijn been en kan zonder prothese niet lopen. Hij had dus een groot probleem toen zijn prothese in de gevangenis brak. Bijna 2 jaar lang kreeg hij geen nieuwe. In januari van dit jaar kreeg hij er eindelijk wel één. Maar die heeft de verkeerde maat en is dus onbruikbaar.

Gemarteld en mishandeld

Hashad heeft al heel wat doorstaan in de gevangenis. Hij werd geslagen en kreeg elektroshocks en mocht lange tijd met niemand contact hebben. Ook krijgt hij geen medische zorg voor het resterende deel van zijn been. Hashad zou überhaupt niet in de gevangenis moeten zitten. Zijn wrede behandeling is enkel en alleen een vergelding voor het activisme van zijn broer.

U schrijft naar de autoriteiten van Egypte en roept hen op, Oqba Hashad onmiddellijk vrij te laten en in de tussentijd de juiste medische zorg te geven.

  • maart: Verenigde Staten: oneerlijk proces

Geef Leonard Peltier gratie

Voor de inheems-Amerikaanse activist Leonard Peltier voerden we al enkele keren actie (2014, 2015, 2019, 2021). Hij was lid van de American Indian Movement, een organisatie die opkomt voor de rechten van de Amerikaanse inheemse indianenbevolking.

Leonard Peltier zit nu al 48 jaar gevangen voor de moord op twee FBI-agenten. Na een oneerlijk proces kreeg hij levenslang. Bewijs werd daarbij achtergehouden en getuigen werden gemanipuleerd en geïntimideerd. Leonard Peltier heeft al geruime tijd ernstige gezondheidsklachten.

Gratie mogelijk laatste kans

Leonard Peltier houdt vol onschuldig te zijn. Daarom hebben de autoriteiten altijd geweigerd hem vervroegd vrij te laten. Leonard Peltier komt in 2024 eindelijk opnieuw in aanmerking voor een vervroegde vrijlating.

 

U schrijft een brief aan de Amerikaanse president waarin u hem oproept Leonard Peltier onmiddellijk gratie te verlenen.

  • februari: Tunesië: vrijlating presidentskandidaat

Laat presidentskandidaat Abir Moussi vrij

Op 3 oktober 2023, enkele dagen nadat ze had aangekondigd zich kandidaat te willen stellen bij de volgende presidentsverkiezingen, werd oppositiefiguur Abir Moussi door leden van de Tunesische veiligheidsdiensten aangehouden. Zij had geprobeerd beroep aan te tekenen tegen bepaalde presidentiële decreten over de komende plaatselijke verkiezingen wegens een gebrek aan transparantie van de verkiezingsprocedure. Veiligheidsagenten pakten haar op en brachten haar naar een onbekende locatie.

Op 5 oktober werd Abir Moussi door een onderzoeksrechter ondervraagd met betrekking tot een aantal aan veiligheid gerelateerde aantijgingen. De rechter besliste dat zij in voorlopige hechtenis zou blijven. Volgens de tenlastelegging zou Abir Moussi ijveren om “de regeringswijze te veranderen”, “geweld op het Tunesische grondgebied te bevorderen” en “aanvallen te lanceren om onrust te bevorderen”. Verder zou zij “persoonlijke gegevens verwerken zonder toestemming van de betrokken personen” en zou zij “het recht om te werken in het gedrang brengen”. Zij riskeert de doodstraf.

De aanklachten tegen Abir Moussi zijn uitsluitend gebaseerd op de vreedzame uitoefening van het recht op vrije meningsuiting en het recht op vreedzame vergadering. Volgens haar advocaten gaat haar gezondheid sinds haar aanhouding achteruit en het zou nog erger kunnen worden nadat ze op 28 november in hongerstaking ging.

U schrijft naar de autoriteiten van Tunesië en roept hen op Abir Moussi onmiddellijk vrij te laten en de aanklachten tegen haar in te trekken.

  • januari: Cuba: gevangen vanwege protestlied

Negen jaar cel voor protestlied

Maykel Castillo Pérez, beter bekend onder zijn artiestennaam Maykel Osorbo, is een Cubaanse muzikant. Hij is vanwege zijn in liederen geuite kritische houding door de overheid regelmatig lastig gevallen en willekeurig gearresteerd. Hij werd in 2022 door een rechtbank in Havana veroordeeld tot een celstraf van negen jaar.

Sinds april 2023 wordt Maykel Castillo Pérez ernstig mishandeld zowel door medegevangenen als door gevangenispersoneel. Toch weigeren de autoriteiten hem in veiligheid te brengen, laat staan vrij te laten. Uit protest naaide Maykel Castillo Pérez zijn mond dicht. Als straf daarvoor mag hij zijn familie niet meer zien. In een laatste telefoongesprek zei hij tegen een vriend: ‘Ik sterf liever met trots in een kist dan dat ik buig.’ Ondanks zijn slechte gezondheidstoestand heeft Maykel Castillo Pérez maar een beperkte toegang tot medische verzorging.

U schrijft een brief aan de autoriteiten van Cuba en roept hen op Maykel Castillo Pérez onmiddellijk onvoorwaardelijk vrij te laten.